Възрастна жена даде 2600 лева на телефонен измамник в Лом

2
Потърпевшата повярвала, че помага в залавяне на опасен престъпник
Потърпевшата повярвала, че помага в залавяне на опасен престъпник Снимка: Dunavmost

Потърпевшата повярвала, че помага в залавяне на опасен престъпник

Жена на 81 години от Лом е била въведена в заблуждение, че помага на полицията да залови престъпник и е дала 2600 лева на телефонни измамници, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана.

Жената получила обаждане на домашния си телефон от непознат мъж, който се представил за инспектор от полицията и помолил за съдействие за залавяне на опасен измамник.

За целта тя трябвало да сложи всичките си налични пари в плик пред болницата в Лом и да се отдалечи, а след като той ги вземе, то полицията щяла да го залови и да ѝ върне парите. Жертвата повярвала на това и оставила 2600 лева. След като почакала известно време и никой не ѝ се обадил, тя позвънила на близките си и те ѝ обяснили, че е измамена и подали сигнал в полицията. Веднага започнало разследване и било образувано досъдебно производство по член 209 от Наказателния кодекс.

От полицейската дирекция в Монтана, че телефонната измама е трета за тази година, като са регистрирани и няколко неуспешни опита за такива измами, предава БТА. Последната измама беше три дни преди тази – мъж на 85 години от село Белотинци в община Монтана пътува с такси до областния град през нощта, за да остави 6500 лева в плик пред сградата на областната болница, мислейки, че по този начин помага на полицията да залови престъпник.

В Монтанско имаше бум на измамите в периода 2015-2020 година. Тогава годишно имаше по 50-60 измами, а щетите от измамите достигаха до 250 000 - 300 000 лева годишно, като имаше случаи на дадени наведнъж 30 000 - 40 000 лева.

Най-често бяха използвани сценарии с това, че жертвата помага на полицията за залавяне на престъпници и трябва да остави пари на някоя улица или да ги хвърли в торбичка от балкона си, имаше и схеми с искане на пари за операция на пострадал близък, измами със закупуване на климатици, на домашни животни и т.н. През годините имаше и заловени измамници, но в повечето случаи бяха залавяни техните помагачи, които прибират парите от жертвата. Имаше и осъдителни присъди за измамите, но част от тях останаха неразкрити.

След серията измами полицейската дирекция в Монтана разработи и напечата листовки с указания как хората да се пазят от измамници. Листовките бяха разпространени из целия регион с помощта на общините и кметовете в селищата.

През миналата година измамите в Монтанско намаляха рязко, като имаше само 10, а през тази успешните до момента са 3, обявиха от Областната дирекция на МВР.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари