Телефонни измамници "ужилиха" жена от Монтанско с рекордна сума

0
Тя е изтеглила четири кредита, за да събере близо 70 000 лева / снимката е илюстративна /
Тя е изтеглила четири кредита, за да събере близо 70 000 лева / снимката е илюстративна /

Тя е изтеглила четири кредита, за да събере близо 70 000 лева

Жена на 59 години от Вършец е била въведена в заблуждение, че помага на мъж да си плати съдебни разноски по уж предизвикана от него катастрофа в чужбина и е дала 69 500 лева на телефонни измамници, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана, предаде БТА.

В периода от 14 септември до 4 октомври 2023 г. потърпевшата била заблуждавана от неизвестен мъж, че му помага по водени срещу него дела. Тя изтеглила четири кредита от различни финансови институции на обща стойност 69 500 лева. Всичките пари тя предала на два пъти на непозната жена, направила и два превода чрез дружество за онлайн транзакции. След това връзката с нея, която била извършвана чрез телефонни обаждания и видеоразговори, както и чрез приложения за интернет комуникация, била прекратена. След като дълго очаквала поредното обаждане, но такова нямало, на 6 декември жената подала жалба в полицията. По случая е образувано досъдебно производство по член 210 от Наказателния кодекс.

От полицейската дирекция в Монтана съобщиха, че дадената при поредната телефонна измама в Монтанско сума е рекордна за региона в историята на подобни престъпления. Бум на телефонните измами в областта имаше в периода 2015-2020 г., когато щетите достигаха до 250 000 лева на година, а измамите - до 100. Тогава имаше случаи на дадени наведнъж до 40 000 лева.

За да пресече измамите Областната дирекция на МВР в Монтана разработи и напечата листовка с указания как хората да се пазят от телефонните измами. В листовката бяха описани начините на действие на измамниците и какво трябва да се прави, ако някой получи такова обаждане. Основното нещо в тези листовки беше да не се дават пари и винаги да се звъни на полицията, на близки или роднини, за които става въпрос в измамата. Листовките бяха разпространени в целия регион чрез кметовете по селата, чрез пощенските станции и другите държавни институции, раздадени бяха и в пощенските кутии на много от хората. От 2020 година насам случаите са значително по-малко, но не са изчезнали напълно. Преди коледните и новогодишните празници през миналата година в Монтанско имаше няколко измами, при които жертвите дадоха големи суми пари. Задържан беше куриерът на телефонните измамници, който прибирал парите от жертвите. Това се оказа мъж от село в община Брусарци, който получи ефективна присъда.

От полицията в Монтана разказаха, че измамите трудно се разкриват, тъй като измамниците използват телефонни номера с предплатени карти на оператори в чужбина, които не се водят на името на конкретен човек. Най-често полицията залавя т.н. „мулета“ или „куриери“, които вземат парите от жертвата, но до самите измамници не се стига, тъй като и куриерът не ги познава лично. Въпреки това има и много разкрити измами, по които има присъди, уточниха дирекцията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари