Възможностите на нисковъглеродния транспорт представиха в РУ "Ангел Кънчев"

0
Възможностите на нисковъглеродния транспорт представиха в РУ "Ангел Кънчев"

На 16 май в Русенски университет „Ангел Кънчев” се проведе “Роудшоу за иновативни малки и средни предприятия в сферата на транспорта”, съобщават организаторите от Русенска търговско-индустриална камара. То е единственото за България регионално роудшоу в изпълнение на „IntraSME — Акция за подкрепа на иновативни МСП в сферата на транспорта“.

Програмата на събитието бе практически насочена и се фокусира върху:

• Възможностите и потенциала на нисковъглердония, интелигентен транспорт, и неговите приложения за всички видове превозни средства;

• Възможностите за малки и средни предприятия да се възползват от европейско финансиране в посока научно-развойна дейност, крайно комерсиализиране и реализация на иновативни продукти и услуги;

На събитието присъстваха над 30 гости, сред които представители на МСП от България и Румъния работещи в сферата на иновативния и нисковъглероден транспорт. По време на роудшоуто те имаха възможност да се срещнат с подкрепящи бизнеса организации, национални и регионални клъстери и сдружения, представители на научноизследователските, университетските среди и регионалната власт.

В рамките на събитието българските участници се запознаха с опита на полски, британски, италиански и румънски малки и средни предприятия. Представени им бяха резултати от проведени регионални анализи на пазара на електрически превозни средства, а също и специално разработената онлайн платформа за иновации и сътрудничество (http://www.intrasme.eu/index.php/innovation-networks-platform)

В програмата бе отделено специално време за обмен на опит и създаване на нови контакти и партньорства.

Провелото се в Русе събитие е петото от общо шест роудшоута, организирани в рамките на проекта IntraSME, които са насочени към всички европейски малки и средни предприятия, които развиват или желаят да развиват своята дейност в посока нисковъглеродената и интелигентна мобилност.

Проектът IntraSME се осъществява с финансиране на Европейската комисия в частност Седма Рамкова Програма (FP7).

Сред целите на проекта са:

• Повишаване на иновациите при транспортните проекти, изпълнявани по 7 рамкова програма и подпомагане трансформирането на техните резултати в продукти и услуги;

• Подобряване на иновативния капацитет на МСП, чрез идентифициране на трудностите и предоставяне на решения и препоръки;

• Създаване на паневропейска тематична иновационна мрежа, която да създаде среда за предприемачество и иновации (http://intrasme.eu)

Партньори по проекта са: Университетът в Ковънтри — Обединеното Кралство; ЕBN — Белгия;Техническият университет във Варшава — Полша; RSE — Италия; IDTechEx Ltd — Обединеното Кралство; Интерактивни изцяло електрически превозни средства (IFEVS)- Италия; MIRA Ltd. — Обединеното Кралство; Innovation Bridge Consulting (IBC) — Обединеното Кралство. Асоцииран партньор: Русенска търговско-индустриална камара (България).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари