Възможно ли е тялото ни да се лекува само?

0
В какво се крие тайната на Боуен терапията и с какви проблеми можe да се пребори това лечение?
В какво се крие тайната на Боуен терапията и с какви проблеми можe да се пребори това лечение? Снимка: Stock

Възможно ли е тялото ни да бъде настроено така, че да се самолекува?

В какво се крие тайната на Боуен терапията и с какви проблеми можe да се пребори това лечение? Това разкрива в интервю за Novini.bg Илия Маринов - боуен рехабилиратор.

Нашето тяло е най-добрият лекар и притежава пълната способност да се самоподдържа и самолекува. Напрежението, стресът и разрушителните емоции, на които се подлагаме в хода на ежедневието ни, са единствената причина да се губи баланса и да се изтощаваме до крайности. С Боуен терапията лесно се постига релаксиращо състояние на тялото и духа и даваме шанс на Вътрешния лекар да коригира дисбаланса, посочи той.

Какво представлява Боуен терапията и в какво се крие нейната тайна?

Техниката Боуен е уникална форма на нервно-мускулно възстановяване. Тя въздейства на всички нива в организма, което я прави метод с холистичен ефект. Самата терапия представлява серия от различни Боуен движения с лек натиск. Използваме мускула като струна, тъй като влизаме отстрани на мускула, огъваме го, изместваме го от неговата локализация, правим прехвърляне и така му даваме възможност да се върне обратно. По този начин създаваме определена вибрация. Всяка серия от Боуен движения е последвана от паузи, през които тялото реагира на зададената от нас команда за възстановяване. Ефектът не е моментен, а се усеща по-добре с всеки следващ ден.

Какви проблеми могат да се преборят с Боуен лечението?

Боуен терапията е допълваща медицина. Тя може да се прилага за почти всеки проблем, свързан с тялото. Характерното обаче е, че лечебният процес се извършва от самото тяло. Терапевтът се явява катализатор, който трябва да активира тялото, така че то да задейства своите собствени възстановителни механизми. Методиката няма противопоказания, нито възрастови ограничения. Тя може да бъде прилагана върху бебета още в родилното отделение, както и върху възрастни хора. Техниката Боуен влияе добре при: - мускулно-скелетни и ставни проблеми: замръзнало рамо, травми от пренапрежение, проблеми с тазобедрените стави и колената, навяхване на глезените, болки в гърба, ишиас, гръбначни изкривявания, спортни травми; - проблеми с вътрешните органи (дробове, бъбреци, черен дроб, жлъчен мехур, стомах, черва), стомашно-чревни разстройства; - емоционален и хормонален дисбаланс, вегетативни смущения, депресия, синдром на остра или хронична умора; - бронхиални и астматични симптоми; - автоимунни заболявания, алергии; - мигрена и други видове главоболие; - нощно напикаване; менструални проблеми; - неврологични проблеми; - бременност – спомага преодоляването на неразположения, като изпотяване на дланите, задух, топли вълни. Тази нежна и холистична грижа за здравето се отразява добре не само на физическо ниво. Ежеседмичните процедури помагат за по-доброто психо-емоционално състояние на човек и за справяне със стреса.

Колко терапии са необходими , за да се подобри състоянието на човек?

Това е въпрос, който няма еднозначен отговор. Всяко тяло реагира индивидуално на Боуен движенията. Като цяло за остри състояния са необходими от един до 2-3, а понякога и 4 сеанса. За по-сериозни хронични състояния и травми може да се наложи тялото да се третира месеци наред.

Как протича една процедура?

Процедурите се извършват в тиха и спокойна обстановка с цел да се постигне максимална релаксация. Първоначално се сваля подробна анамнеза, при нужда се правят някои тестове за оценка на състоянието. Съставя се план за лечение и при нужда се поясняват принципите на действия. Боуен терапията може да се извършва и през леко памучно облекло, така че пациента да се чувства максимално комфортно. Всяка серия Боуен движения се съчетава с подходящи паузи, за да се постигне пълна релаксация на тялото и да се стартират процесите на самовъзстановяване. Често пациентите заспиват по време на сеанса поради дълбоката релаксация, която постигат. В края на процедурата се дават препоръки и някои упражнения да домашно, така че да се продължи процеса на възстановяване в дните до следващата процедура.

Има ли интерес към този тип терапия, с какво тя е по-различни от останалите?

Боуен терапията е нова за България и интересът към нея трайно нараства. Най-добрата реклама за всеки терапевт е доволният пациент и това работи с пълна сила за Боуен терапията. За разлика от други холистични техники, Боуен терапевтът не внася външна промяна, а се явява катализатор на вътрешните възстановителни сили във всеки пациент. Промените и подобренията, постигнати с Боуен са трайни във времето и не се налагат ежеседмични посещения за задържане на резултата. Боуен терапията подпомага традиционната медицина, а също така чудесно се съчетава с други холистични техники като хомеопатия, рейки, бахови есенции и др.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари