Вашингтон порица България, че тормози безнаказано мормони

0
Мормони и други групи у нас не са защитени от тормоз, се отбелязва в американски доклад за религиите
Мормони и други групи у нас не са защитени от тормоз, се отбелязва в американски доклад за религиите

Мормони и други групи у нас не са защитени от тормоз, се отбелязва в цитиран от БТА американски доклад за религиите, който като цяло е положителен за България.

Българските лидери показват уважение и зачитане към различните вероизповедания, пише в документа. Като примери се сочат вторият Фестивал на религиите (ноември м.г.) и ифтарът (мюсюлманска тържествена вечеря), даден от президента Росен Плевнелиев. Конституцията на България гарантира свобода на вероизповеданията, пояснява в раздела за България Държавният департамент на САЩ.

Както всяка години, външнополитическото ведомство публикува своите оценки за религиозните свободи по света. Сегашният доклад е за 2015 г.

Конституцията признава източното православие за традиционна религия на страната и поради това законът освобождава Българската православна църква от изискването за регистрация, се припомня в документа.

Делото против Ахмед Муса и поддръжниците му, обвинени в проповядване на салафитски ислям и ненавист към други религиозни групи е описано особено подробно. Обръща се внимание на развитието му през миналата година след ареста на групата през 2014-а.

Отразени са реакции на организации, критикуващи процеса. Цитира се мнението на прокуратурата, която смята, че делото е послужило за ефективно възпиращо против разпространяване на радикалния ислям.

Държавният департамент припомня и че през декември Пазарджишкият окръжен съд отхвърли за трети път обвиненията на прокуратурата против 14 ромски мюсюлмани за пропагандиране на антидемократична идеология и подстрекаване към война, както и за подпомагане на чужди бойци.

Но съдът позволи на прокуратурата да повдигне нови обвинения и 12 от ромите останаха в ареста. Припомнят се аргументите за това решение, както и фактът, че сред тези 12 души отново е Ахмед Муса.

Някои регистрирани религиозни групи, включително мормони, Свидетелите на Йехова, евреите и Харе Кришна, са се оплакали, че правителството не преследва случаи на нападение и тормоз над техни членове.

В доклада се цитират конкретни случаи на атаки и на тормоз, случаи на вандализъм срещу религиозни обекти и дела срещу такива нарушители. Посочени са и други дела, свързани с различните вероизповедания.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари