ВАС задължи Висшия съдебен съвет да разгледа частично казуса "Гешев - "Жоси"

0
Според върховните магистратите не е допустимо да се разглеждат твърдения за извършени действие преди започването на мандата на главния прокурор
Според върховните магистратите не е допустимо да се разглеждат твърдения за извършени действие преди започването на мандата на главния прокурор Снимка: архив

Според върховните магистратите не е допустимо да се разглеждат твърдения за извършени действие преди започването на мандата на главния прокурор

Върховният административен съд частично отмени решението на Пленума на Висшия съдебен съвет, свързано с разглеждането на придобилия популярност случай „Жоси“ по предложение на министъра на правосъдието на България за образуване на производство срещу главния прокурор Иван Гешев.

Върховните магистрати приемат, че искането на министъра на правосъдието за отстраняване на главния прокурор е допустимо, когато касае твърдения за извършени действия или бездействия в рамките на мандата на главния прокурор, но не и преди встъпването му на 18 декември 2019 година.

Върховните магистрати, съобразявайки мотивите на Конституционния съд на Република България извеждат изводите, че процедурата на първо място е характеризирана като реализиране на вид юридическа отговорност от тримата висши магистрати председателят на ВКС, председателят на ВАС и главния прокурор, на второ място следва да е налице тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия и бездействия, които накърняват престижа на съдебната власт, и на трето място, следва деянието, изразено в действие или бездействие да в качеството на заемащ длъжността председател на ВКС председател на ВАС и главен прокурор. Именно в тези качества към тримата висши магистрати са повишените изисквания при изпълнение на длъжността им“, се посочва в мотивите на съда.

Също така съдът казва, че заради тези качества са увеличени и изискванията при изпълнението на тяхната длъжност.

Определението на ВАС по делото може да се обжалва в 7-дневен срок пред петчленен състав на съда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари