Върховният съд: Щом се обжалва, списъкът "Магнитски" не действа

0
Васил Божков и братя Найденови също атакуваха във ВАС решението на кабинета за черния списък
Васил Божков и братя Найденови също атакуваха във ВАС решението на кабинета за черния списък Снимка: iStock / Getty Images

Васил Божков и братя Найденови също атакуваха във ВАС решението на кабинета за черния списък

Решението на правителството за съставяне на черен списък след наложените от САЩ санкции по закона "Магнитски" не действа, докато се обжалва.

Това приема Върховният административен съд по едно от делата, заведени от засегнати от списъка, пише вестник Сега. Според ВАС тъй като правителството не е предвидило изрично, че решението му се изпълнява веднага, то обжалването му от някой, който има правен интерес, автоматично спира изпълнението. ВАС се произнесе по жалба на Александър Георгиев, който бе включен в списъка, тъй като е от свързаните с Делян Пеевски лица.

"Липсата на предварително изпълнение, допуснато от органа (правителството, бел.ред.) или уредено от законодателя, налага извода, че подаването на жалба срещу решението има суспензивен (спиращ) ефект", пише в определението на съда.

Тепърва се очаква да излязат и другите определения на ВАС по всички искания за спирането на предварителното изпълнение на решението на правителството. То вече е атакувано и от самият Васил Божков, който бе санкциониран от САЩ за корупция, както и от бившите му съдружници братята Боян и Цветомир Найденови, които попаднаха в списъка заради него.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ходих на врачка, която ми гледа бъдещето и вика:
- Гледам вила с басейн, в двора джип, а до басейна руса жена... Виждам и теб, ама от другата страна на оградата...

Харесай Дунавмост във Фейсбук