Ваня Стаматова: Никога не съм наричала задържаните български рибари бракониери

0
Директорът на ИАРА коментира случая със задържаните рибари за предполагаем улов на акула в Черно море
Директорът на ИАРА коментира случая със задържаните рибари за предполагаем улов на акула в Черно море Снимка: БТА, Станимир Димитров

Директорът на ИАРА коментира случая със задържаните рибари за предполагаем улов на акула в Черно море

България не е получила официални документи от румънските власти за задържаните наши рибари в Черно море за предполагаем незаконен улов на акула. Това съобщи директорът на ИАРА доц. д-р Ваня Стаматова предаде БГНЕС. След като се завърнаха в България рибарите поискаха оставката ѝ заради това, че били наречени от нея "бракониери".

"Явно някои мои думи са интерпретирани неправилно. Никога не съм наричала рибарите, които са били заловени, бракониери. Дали са такива може да каже единствено съда. Досега се въздържахме от по-конкретни изявления, тъй като от румънска страна няма постъпило нищо официално за това какво точно се е случило. Имам информация, че българските инспектори, които са участвали в тази съвместна проверка, са оказали съдействие на нашите рибари и са помолили румънските власти корабите да не бъдат съпровождани до Констанца. Това е информацията, която имам към момента. Ще помогнем с каквото можем в рамките на нашите правомощия", каза Стаматова.

Тя не потвърди, че българските рибари са задържани в европейски териториални води, а не в румънски. Причината – румънските власти все още не са предоставили официален доклад по случая.

"Официално сме поискали въпросната забрана от румънските власти, на базата на която е направено задържането. До момента не сме получили такава. Тази забрана важи за румънски води, но пак казвам не мога да кажа къде точно са заловени нашите рибари – дали в румънски или европейски. По време на проверката са задържани по основание, че са извършвали незаконен улов. Проверката е била съвместна, заедно с гранична полиция на Румъния", обясни още директорът на ИАРА.

Относно поисканата ѝ оставка тя допълни: „Към момента не мисля, че има необходимост да подавам оставка. Ако съм била разбрана неправилно отново се извинявам на рибарите и пак казвам – ИАРА ще им окаже пълно съдействие, според правомощията, които има." Тя разясни, че всяка държава членка на ЕС определя сама забраните за улов, които въвежда в свои териториални води.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    daskal
    Дърта брамтия!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари