Ваня Джаферович: Земетресението в Хърватска обедини хората на Балканите

0
Негови приятели в България са предложили подслон на пострадали от бедствието
Негови приятели в България са предложили подслон на пострадали от бедствието Видео: bTV

Негови приятели в България са предложили подслон на пострадали от бедствието

Футболистът Ваня Джаферович разказа от първо лице за опустошителното земетресение в Хърватска в „Тази сутрин“ по bTV.

„Не знам кога започнаха нещата. Първото земетресение беше преди няколко дни. Събудихме се, беше към 5 и нещо. Цялата къща се тресеше. Ние не знаехме, мислехме, че земетресението е в Загреб, защото март месец имаше едно такова 5 и нещо по Рихтер. Но беше по-слабо и си помислихме, че е някъде другаде. Включихме телевизора и разбрахме, че е в Петриня. Чак како мина излязох да видя какво става“, каза Джаферович.

„След това имаше един по-лек трус. Помислихме, че това е всичко. Продължихме да си живеем нормално и да се готвим за празниците. Имаше щети в Петриня, но не беше толкова страшно. На следващия ден, когато беше този от 6,4 по Рихтер си бяхме пак вкъщи. Влизам в кухнята, беше някакво обедно време и изведнъж започва леко, става по-силно. Казах: „Взимайте деца“ и се опитахме да излезем, но то те блъска. Излязохме с усилие. Децата се разплакаха. Излязохме в двора. Решихме да излезем навънка, където няма сгради“, разказа футболистът.

„Имам много приятели в Сисак. Опитах да им се обадя. Връзките бяха прекъснати. Когато се чухме, ни казаха, че не са могли да направиш нищо. Този район беше много засегнат по време на войната (в бивша Югославия). Този регион е най-бедният в Хърватска. Петриня беше срината и хората трябваше да го изграждат отново, сега го преживяват отново“, каза Джаферович.

„Това, което ме радва, че всички се обединяват и помагат, независимо от религията им, фенове на „Хайдук“ и „Динамо“, каза футболистът.

Джаферович също е искал д се включи като доброволец в пострадалите райони, но по това време пътищата са били блокирани от коли и правителството е призовало хората да освободят пътищата в региона за спешните екипи.

„Слушах изявлението на президента на Сърбия, който каза, че ще даде всякаква помощ и финансова, и хуманитарна. Въпреки войните ние сме един народ. Не говоря само за бивша Югославия, а за Балканите. Приятели от България ми се обадиха да предложат помощ и да приютят пострадали от земетресението“, каза Джаферович.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари