Вана от вкаменено дърво струва 2 милиона долара

0

На изложението за интериорен дизайн INDEX в Дубай, което се проведе в периода 26-29 март в Центъра за световна търговия, бе представена вана, изработена от вкаменена дървесина от индонезийските тропически гори.

През 2011 г. подобна вана бе продадена в ОАЕ за 1,7 млн. долара. Този екземпляр обаче е дело на дизайнера Найджъл Фенвик и е оценен на 2 млн. долара, съобщава Popsugar, цитиран от Profit.

Историята на прекрасната и изключително рядка вана отразява драматичното и рисковано пътешествие в търсене на съвършеното произведение на изкуството, казва авторът.

Вкамененото дърво е един от най-редките и красиви материали в света. Мнозина смятат, че то притежава терапевтични и целебни свойства, способни дори да удължават живота.

За да превърне материала в произведения на изкуството, на Фенвик се наложило да използва необичайни методи.

Придавах форма на дървото, използвайки диамантени остриета. Работих в продължение на 8 месеца по 8 часа дневно, казва той.

Когато Фенвик открива изключително старото дърво, той не подозира за размерите му. Откопавайки го, установява, че начинанието е доста рисковано както от гледна точка на дизайна, така и откъм логистика. Теглото на дървото възлизало на 16 тона.

Осъзнах, че това дърво е уникално, когато взех част от вкаменената му кора. Полирах я до степен да изглежда като скъпоценен камък. Тогава установих, че това  е единствен по рода си самороден материал, допълва дизайнерът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари