Валежите в град Волос надхвърлят 30 пъти средното количество за месеца

0
Паднали са 1000 литра вода на квадратен метър за 27 дни
Паднали са 1000 литра вода на квадратен метър за 27 дни Снимка: ЕВРОКИНИСИ / Facebook

Паднали са 1000 литра вода на квадратен метър за 27 дни

Количеството валежи, залели град Волос в Централна Гърция, е 30 пъти над средното ниво за септември още преди да е дошъл краят на месеца, посочи синоптикът Сакис Арнаутоглу в публикация в социалните мрежи, цитирана от гръцките медии и БТА.

Средното количество валежи за месец септември е 35 литра на квадратен метър, докато във Волос за 27 дни са отчетени 1000 литра вода на квадратен метър.

Арнаутоглу отбеляза, че не помни „някога район да бил удрян от буря с такова сила за толкова кратък период“, колкото префектура Магнезия, чийто административен център е град Волос.

Същото потвърди и метеорологът на националната гръцка телевизия ЕРТ Панайотис Янопулос, според когото никога досега не се е случвало две тежки метеорологични явления да се проявят толкова скоро едно след друго в един и същи квартал и в един и същи град.

Той добави, че този месец във Волос е било прогнозирано да паднат валежи между 30 и 50 милиметра и то само веднъж.

В действителност по време на средиземноморския циклонДаниел“ там за един ден се изваляха 450 мм, а вчера, допреди да падне тока в 21:15 часа, станцията беше отчела 220 мм, каза Янопулос.

Метеорологът предположи, че валежите ще стигнат до 300 мм. Той уточни, че интензивността на настоящия буреносен циклонЕлиас“ не е еквивалентна на предходния „Даниел“, който остави катастрофални последици, с които жителите още се борят.

Относно северните части на остров Евбея (Евия), които също са засегнати от бурите на „Елиас“, Панайотис Янопулос посочи, че „количествено са паднали отново 400 – 450 милиметра“.

Той прогнозира, че утре сутрин отново ще вали в префектурите на Централна Гърция Тесалия и Фтиотида, на Спорадските острови, както и в Северна Евбея.

В заключение метеорологът на ЕРТ добави че „лошото време по същество е достигнало своя край“.

Междувременно през изминалата нощ в град Волос са спасени 257 блокирани граждани, заяви министърът на климатичната криза и гражданската защита Васи́лис Кики́ляс. По думите му на място са били и все още са половината служители от специалното звено за реакция при бедствия.

Огромните количества, безпрецедентните количества валежи, отново само за няколко дни ни показват по безспорен начин, че климатичната криза вече е тук, в Средиземноморието, в Гърция. Климатичната криза е тук и ние трябва да използваме всичките си сили, държавата, политиците, учените, гражданите, поотделно и всички заедно, за да вземем важни решения за това как да се справим с това, което със сигурност предстои в бъдеще“, каза Кикиляс.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари