В УМБАЛ „Медика Русе“ спасиха млад мъж от парализа на краката

7
Бързата и точна диагностика с ЯМР и адекватното лечение са помогнали на 40-годишния пациент
Бързата и точна диагностика с ЯМР и адекватното лечение са помогнали на 40-годишния пациент Снимка: УМБАЛ „Медика Русе“

Бързата и точна диагностика с ЯМР и адекватното лечение са помогнали на 40-годишния пациент

Качественото лечение започва с точната диагностика, тя пък зависи не само от компетентността на специалистите, но и от високотехнологичната апаратура за образна диагностика, убедени са в УМБАЛ „Медика Русе“. Скорошен медицински случай потвърждава колко вярно е това, пишат от лечебното заведение.

В края на ноември миналата година в отделението по Нервни болести на университетската болница постъпва 40-годишен пациент с пареза на долните крайници. Според разказа на младия мъж нищо в дотогавашното му здравословно състояние не предвещава внезапното му обездвижване. Той го свързва с лека простуда и последвала тежка физическа работа. Малко след това започва да чувства слабост в долните крайници, постепенно се стига до болки в кръста и невъзможност да се придвижва сам. Човекът получава и смущения в уринирането. Затова търси помощ в УМБАЛ „Медика Русе“ и е приет в отделението по нервни болести.

След редица консултативни прегледи и изследвания лекарите установяват, че пациентът е с миелит (възпаление на гръбначния мозък). „Уточняването на диагнозата стана възможно, благодарение на ултрамодерния ядрено-магнитен резонанс, това е единственото изследване, което може да я установи“, обясни началникът на отделението д-р Росица Кръстева. В резултат е назначено адекватно лечение и малко преди коледните празници младият мъж е изписан с подобрение и възможност да се придвижва самостоятелно с проходилка. Той е насочен за физиотерапия и рехабилитация. Възстановяването му ще продължи и в санаториум. Както стана ясно, балнеокомплексът „Медика Наречен“ е подходящ за неговото заболяване вариант.

Прогнозата за младия мъж е добра, тъй като установяването на диагнозата и правилното лечение са започнали навреме, само два дни след парезата. „При миелит е много важно да няма забавяне в лечението, защото нервните клетки не се възстановяват. То е спешно състояние, което изисква бърза и адекватна реакция“, казва д-р Кръстева. Тя дава за пример пациент със същото заболяване, потърсил помощ в УМБАЛ „Медика Русе“, но с голямо закъснение. След изследване с ЯМР той също е диагностициран с трансверзален миелит, започнато е лечение, но ефектът е по-скромен отколкото при 40-годишния мъж.

Етиологията на възпалението на гръбначния мозък все още не е напълно изяснена, смята се, че е автоимунно заболяване и се отключва след вирусни, бактериални и други инфекции или друг вид стрес за организма, коментира още началникът на отделението по Нервни болести.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    2
    д-р Менгеле
    Колежката д-р Кръстева услужливо е пропуснала да отбележи колко надлежно е бил реимунизиран пациентът с полиомиелитната ваксина ...
  • 7
    1
    $$$
    Гледайте сега всеки с болки в кръста как ще излиза от там с миелит. Както до сега всички с болки в корема излизат с илеус или с извадена жлъчка.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари