В Украйна крият радиоактивен теч, Европа е заплашена от ядрена катастрофа

0
В Запорожската АЕЦ е възникнал радиоактивен теч, пътищата до централата са блокирани, а хората са в паника
В Запорожската АЕЦ е възникнал радиоактивен теч, пътищата до централата са блокирани, а хората са в паника

Документи разкриват, че в Запорожската АЕЦ е възникнал радиоактивен теч, пътищата до централата са блокирани, а хората са в паника, съобщават независими местни издания. Въпреки това украинското правителство притиска медиите да не разпространяват никаква информация за аварията.

От документите става ясно, че мащабите на аварията са повече от страшни – експертите са заключили, че увеличението на радиоактивният фон в областта се е увеличила с цели 16%.

Само преди месец в Украйна няколко дни мълчаха за авария в най-голямата в Европа и пета в света ядрена централа, след което премиерът Арсений Яценюк съобщи, че на 28 ноември в Запорожската АЕЦ е станал инцидент. Той помоли министъра на енергетиката Владимир Демчишин да свика пресконференция и да съобщи подробности.

Централата се намира на 50 километра западно от 800-хилядния град Запорожие. Тя е построена през 1984 година.

Проблемът от края на ноември бе предизвикан от спирането на ТЕЦ в Донбас и на трети енергоблок на Запорожската АЕЦ. Местната компания „Полтавенерго“ въведе режим на тока. В продължение на няколко часа бяха спрени тролейбусите в град Полтава.

Само преди четири месеца „Грийнпийс“ предупреди, че в Запорожската АЕЦ може да се стигне до ядрена катастрофа с непредвидими последици за Европа.

В Запорожката централа изглежда цари и пълно нехайство – външната защита на обекта не е надеждна, а контейнери с отработено гориво се намират в двора на централата под открито небе.

Източник: ОБЗЪРВЪР - Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари