В училище, в магазина, при фризьора: къде рискът от зараза е най-висок?

0
До какъв извод стигнаха група от учени
До какъв извод стигнаха група от учени

До какъв извод стигнаха група от учени

Група учени са изчислили колко висок е рискът от зараза с коронавирус в училищата, офисите, магазините, театрите, фризьорските салони. До какъв извод стигат те ни информира Дойче Веле:

В офисите и в училищата хората са изложени на по-голям риск от зараза с коронавирус, отколкото в театъра или при фризьора - при положение че правилата за хигиена, дистанция и проветряване се спазват. Това сочи проучване на Техническия университет в Берлин, разпространено от вестник "Тагесшпигел". На какво се дължи този резултат? И как се е стигнало до него?

Учените от Техническия университет са разработили съвместно с медицински специалисти от института "Роберт Кох" и от берлинската клиника "Шарите" модел за степенуване на риска от зараза. Експертът по вентилация Мартин Кригел определя евентуалния риск чрез т.нар. показател R. Стойността R1 означава, че в определена ситуация или в определено помещение един заразен човек заразява още един. При R2 един заразен може да зарази още двама.

Важен фактор: аерозолните частици

Стойността на R зависи от продължителността на престоя, въздушния поток и вида занимания, предприемани в помещението (например лежане, седене, спорт, по-малко или повече говор). Решаваща за степента на риска е поеманата доза аерозолни частици. Тя зависи както от отделяните количества частици, така и от интензивността на издишването и вдишването, а и от продължителността на престоя в помещението.

Моделът за степенуване на риска от зараза е приложим само ако се спазват мерките, наложени заради пандемията - често проветряване, дистанция и носене на медицински маски.

Според него, в супермаркет един заразен може да зарази още един при престой от около час и лека физическа дейност с малко говор. В офисите с повече работни места, в които присъстващите служители са с 50% по-малко, при продължителност на престоя осем часа и без задължителна маска рискът е R8 - т.е. един заразен може да пренесе инфекцията на максимално осем души.

В проучването като следващ пример е споменато двучасовото посещение на театър. Ако са пълни 30% от местата в салона и маските са задължителни през цялото време, рискът от зараза е наполовина по-нисък от този в супермаркета. В гимназията пък, в която класните стаи са пълни само наполовина и има задължение за носене на маски (при шест часа престой), показателят е R2,9. Без задължителна маска обаче би бил два пъти по-висок.

"В офисите и в училищата рискът е много висок"

При посещение на фризьор с маска (двучасов престой) учените определят показателя R на 0,6, във фитнес залата с тричасов престой - 3,4, ако е запълнена наполовина и не се носи маска. В ресторант, в който се остава към час и половина и са заети само половината места - 2,3. В киното, където престоят е около два часа, показателят ще е R1, ако салонът е пълен 30 процента.

Какво следва от всичко това за стратегиите по отношение на разхлабване на ограничителните мерки? Обобщението на Кригел гласи: "В офисите и в училищата рискът от зараза е много висок". Решаващият фактор според експерта е продължителността на престоя. Между осем часа работа и два часа кино има много голяма разлика. Колкото по-дълго се остава в едно помещение, толкова по-голяма е поеманата доза аерозолни частици. "А от една определена доза нататък се стига до зараза."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари