В САЩ забраниха близо 6000 книги

0
Във Флорида цензурираха даже Книгата на рекордите "Гинес"
Във Флорида цензурираха даже Книгата на рекордите "Гинес" Снимка: ЕПА / БГНЕС

Във Флорида цензурираха даже Книгата на рекордите "Гинес"

За две години в американските училища са били забранени 5894 книги, като 40% от тези абсурдни забрани са издадени в щата Флорида, управляван от Рос Десантис, острие на Републиканската партия. Данните са за периода юли 2021 - юни 2023 и са публикувани в доклад на неправителствената организация ПЕН Америка (PEN America). Процесът бързо ескалира - през учебната 2022/2023 са забранени 3362 книги, което е с 33% повече от предходната година, когато в '’черния списък'' попадат 1557 заглавия, пише Сега.

Забранените книги през последната година са най-често от жанра young adults или литература за тийнейджъри. Почти половината (48%) разискват теми, свързани с тормоз и насилие, а 42% обхващат въпроси, свързани със здравето и благосъстоянието на младежите. Това включва съдържание, посветено на психичното здраве, тормоза, самоубийствата, злоупотребата с наркотични вещества, както и книги, в които се обсъждат сексуалното благополучие и пубертетът. Около 30% проследяват съдбата на цветнокожи протагонисти и/или се борят с теми, свързани с расизма. Също 30% имат главен герой с различна от хетеросексуалната сексуалност. Често се среща (в 29%) и темата за смъртта и загубата на близък.

Сред най-забраняваните автори са популярните и в България Сара Дж. Маас (автор на “Стъкленият трон” и “Двор от рози и бодли”), Маргарет Атууд (“Разказът на прислужницата”), Джон Грийн (“Къде си, Аляска?”) и Тони Морисън (“Възлюбена”). Забранен е и бестселърът “Ловецът на хвърчила” на Халед Хосейни. "Тези забрани не защитават учениците, а ги предават", казва Хосейни в интервю пред “Гардиан”. Той допълва, че "в условията на демокрация е жизненоважно учениците да се запознават с идеи, да могат да мислят критично и да чуват гласове, които не са техните собствени. Те трябва да научат, че ще споделят света с хора, които не изглеждат като тях и не звучат като тях. Книгите са чудесен проводник за това."

В центъра на този феномен е щатът Флорида, където са известни над 1400 случая на цензура върху заглавия, което надминава всеки друг щат както по брой забрани, така и по обхват на засегнатите училищни райони - общо 33. В окръг Ескамбия (Флорида) през 2023 г. са забранени дори някои копия на речници и енциклопедии, под претекст, че съдържат описания на "сексуално поведение". Сред тях е даже книгата “Рекордите на Гинес”.

След Флорида се нарежда Тексас, където в 12 района са наложени 625 забрани за четене на книги. Мисури и Юта също са свидетели на значителна цензура, съответно с 333 и 281 забранени книги. Пенсилвания допълва челната петица със 186 регистрирани забрани на книги, разпределени в 7 окръга.

В анкета на Ipsos/NPR от май 2023 г. 65% от американците заявяват, че са против забраната на книгите от училищните съвети, а 69% са против забраната на книгите от щатските законодатели. И все пак забраните на книги продължават да се разпространяват. Провежданите от PEN America изследвания и анализи сочат два влиятелни фактора, които стоят зад това: групи за защита на правата на учениците, организирани предимно от родители и, все по-често, щатското законодателство. Групите често разчитат на провокативна реторика при описване на определени книги, разпалвайки общественото недоволство и оказвайки натиск върху училищните съвети.

Добрата новина е, че се увеличават и усилията на учениците да се противопоставят на подобни забрани с протести, изказвания пред училищните съвети и създаване на организации за защита на достъпа до литература в училищата. Един от учениците заявява, че забраната на книги ще означава, че "децата на бъдещето ще знаят много малко за това какъв е реалният свят".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    4
    Батко Ади шикългрубер
    Точно така! Първо книги , после хора.
  • 9
    3
    русенец
    Бре! Ще излезе, че Байдън и тези, които му дърпат конците са по-добри от Хитлер и Гьобелс!:) Оруел също е забранен, причината била "За да не си правят читателите неверни аналогии!"
  • -13
    2
    Йордан Петров
    Всичките тия забрани на книги стават в твърдо републикански щати и съпортъри на Тръмп което показва фашистко-комунистическия подход на Републиканската партия в най-новите времена в САЩ. Републиканската комунистическа партия и Тръмп са фашистко-комунистическа сбирщина която се прекланя и защитава Путин и репресивния Кремъл. Те ще превърнат Америка в нещо като Русия и ще донесат руската мизерия. Трябва с всички средства да се съпротивляваме и борим против Републиканците-комунисти в САЩ, Русия на злото, Тръмп и Путин, за да запазим Америка демократична, свободна и просперираща. Руския комунизъм който разпадна СССР, разпада сега Русия не трябва да се разпространява по Света.
  • 3
    1
    чичомиткобрат
    Напомня ми за този комикс и съпоставката между прогнозите на Хъксли и Оруел: https://biblioklept.files.wordpress.com/2010/12/huxley-orwell-amusing-ourselves-to-death.jpg https://i.ibb.co/0j2nQsc/image.png - същата картинка, качена в друг сайт ако случайно нещо стане с оригиналния линк и спре да работи
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари