В САЩ искат одобрение на ивермектина за лечение на КОВИД-19

0
Дясно ориентираните медии прокараха лекарство за обезпаразитяване за лечение на Covid-19, което според FDA не е безопасно за хората
Дясно ориентираните медии прокараха лекарство за обезпаразитяване за лечение на Covid-19, което според FDA не е безопасно за хората Снимка: iStock/Getty Images

Дясно ориентираните медии прокараха лекарство за обезпаразитяване за лечение на Covid-19, което според FDA не е безопасно за хората

Ню Йорк (CNN Business) Служителите на общественото здравеопазване агресивно опровергават твърденията на десни медийни личности, които популяризират антипаразитно лекарство, използвано за добитъка, като потенциално средство за лечение на Covid-19, предава CNN. 

"Вие не сте кон. Вие не сте крава", пишат в събота в Туитър Американската администрация по храните и лекарствата. "Сериозно, всички вие. Престанете."

Водещи консервативни медийни личности - включително водещите на Fox News Тъкър Карлсън, Шон Ханити и Лора Инграхам - споменаха ивермектина като лекарство, което евентуално би могло да се използва за лечение на Covid-19.

Това е част от неотдавнашната тема в десните медии за нападки срещу служителите на общественото здравеопазване за това, че насърчават високоефективните ваксини срещу коронавируси като най-добрия път за излизане от пандемията, вместо потенциалните терапевтични средства за лечение на вируса.

През целия период на пандемията Fox News, радиото и десните уебсайтове популяризираха недоказани терапевтични средства за лечение на Covid-19, като същевременно поставяха под съмнение ефективността на ваксините и маските.

FDA от месеци предупреждава, че ивермектинът може да бъде опасен, и заявява, че е "получила множество съобщения за пациенти, които са се нуждаели от медицинска помощ и са били хоспитализирани след самолечение с ивермектин, предназначен за коне". Въпреки че ивермектинът се използва и при хора, FDA не го е одобрила за лечение или профилактика на Covid-19 при хора и лекарството не е антивирусно средство.

"Приемането на лекарство за неодобрена употреба може да бъде много опасно. Това важи и за ивермектин", заяви FDA на своя уебсайт. "Съществува много дезинформация и може би сте чували, че е добре да се приемат големи дози ивермектин. Това е погрешно."

Говорител на Fox News не отговори на молбата за коментар в понеделник, когато беше попитан за водещите на мрежата, които популяризират ивермектин.

Федералните здравни служители не са единствените, които изливат студена вода върху идеята, че лекарството може да лекува Ковида-19.

В Мисисипи, където само 37% от населението е напълно ваксинирано, здравните служители заявиха в петък, че са получили все повече обаждания за хора, погълнали лекарството.

"Пациентите трябва да бъдат посъветвани да не приемат никакви лекарства, предназначени за лечение на животни, и да бъдат инструктирани да приемат ивермектин само по предписание на лекаря", се казва в предупреждение на здравния отдел на щата Мисисипи. "Лекарствата за животни са силно концентрирани за големи животни и могат да бъдат силно токсични при хората".

Например в продължение на месеци през 2020 г. същите тези личности прокарваха антималарийното лекарство хидроксихлороквин като възможно средство за лечение, въпреки че проучванията показваха, че то не е ефективно, а здравните служители предупреждаваха, че приемът му може да има отрицателни странични ефекти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари