В Русе почетоха 100 - годишнината от геноцида над арменския народ

1

В 18 часа пред Паметника на Свободата в Русе се проведе възпоменателен митинг в памет на жертвите, организиран от арменската общност в града. Паметта на жертвите от геноцида  беше почетена с едноминутно мълчание. В небето бяха пуснати десетки лилави балони, а от младежката организация рецитираха стихове на български и арменски поети.

От 18.45 часа траурно шествие премина по улиците на града, за да стигне до арменската църква „Света Богородица“, където се проведе служба, посветена на жертвите от Геноцида. Венци и цветя в тяхна памет бяха положени на паметника в двора на храма.

Зам.-кметът по хуманитарни дейности Иван Григоров уважи поканата на арменската общност и снощи взе участие в отбелязването на 100-годишнината от Геноцида над арменския народ. Областният управител на Област Русе Стефко Бурджиев и неговите заместници Станимир Станчев и Явор Янчев също се включиха в отбелязването на 100 – годишнината от Геноцида над арменския народ.

Събитието беше организирано от арменската общност в град Русе и започна с възпоменателен митинг пред Паметника на Свободата. Паметта на жертвите от геноцида  беше почетена с едноминутно мълчание. Траурното шествие продължи до арменската църква „Света Богородица”, където пред паметника в двора бяха положени венци, а след това бе отслужена панихида посветена на жертвите от Геноцида над арменския народ извършен от Османската империя и младотурското правителство по време на Първата световна война.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари