В Русе, Хасково и Шумен е най-горещо

0
Предишната най-висока температура на тази дата в Русе е била през 1989
Предишната най-висока температура на тази дата в Русе е била през 1989

Предишната най-висока температура на тази дата в Русе е била през 1989

Жегите у нас вече счупиха няколко рекорда. В Русе, Хасково и Шумен бяха отчетени рекордни температури днес, каквито не е имало от десетки години, отбеляза България днес.

Днес жегите бяха безпощадни и счупиха 34-годишен рекорд в Русе. Според местната хидрометеорологична служба са измерени 39,5 градуса на сянка, а Националният институт по метеорология и хидрология обяви в популярния си профил във "Фейсбук", че са достигнати 40 градуса. Според специалистите в Русе, които повече от 140 години следят времето и нивото на река Дунав, предишната най-висока температура на тази дата е била през 1989 г., когато са били измерени 37,7 градуса.

40 градуса бяха измерени и в Свищов, а в Пазарджик термометрите са показвали 39,9 градуса. В Хасково беше "само" 38,5 градуса, но това пък е абсолютен рекорд за днешния ден. През цялата история на измерванията на хидрометеорологичната служба в града досега най-горещо е било преди 117 години - на 13 юли 1906 г. - 36,5 градуса. С рекорд се отчете лятото и в Шумен. Около 16:00 ч. там са измерени 36 градуса, като на този ден най-топло е било през 2000 г., когато са отчетни 35,4 градуса.

Заради жестоките горещини в много градове бяха открити пунктове за минерална вода. В София даже миха извънредно улици. Наред с това обаче по централни столични булеварди тази сутрин бяха забелязани служителки да пръскат и с химикали, което едва ли е най-удачно за минувачите в и без друго тежките условия. 29 са постъпилите сигнали към Центъра за спешна медицинска помощ в София са заради високите температури, съобщиха оттам, като данните са към 18:00 ч. Не всички граждани, за които е извикана линейка, са хоспитализирани, тъй като някои от тях сами са отказали тази възможност.

За утре отново има оранжев код за опасно високи температури за почти половин България. Според НИМХ максималните температури в Северозападна България ще са от 32° до 34°, на места в Южна може да стигнат 40°. В София максималната температура ще е около 34°.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари