В Разград откриха охранител на 6500 години

0

Воинът с брадва, който беше открит при археологически разкопки в разградското село Каменово, е бил охранител и е пазел местната работилница от крадци.

Така той се превръща в най-древния бодигард с възраст 6500 години.

Това разказа доц. д-р Явор Бояджиев от Националния археологически институт, който е ръководител на археологическата мисия, цитиран от България Днес.
"Изкушението да съобщим, че това е бил някакъв вожд, е голямо, но няма да го направим, защото няма категорични доказателства. Преди години, когато са били строени къщите и читалището в селото, са били намирани подобни погребани воини, но за пръв път професионален екип от археолози прави подобна находка", обясни Бояджиев.

"Преди много години на мястото е имало кремъчна работилница за производство на инструменти. Била е толкова голяма, че е снабдявала с кремъчни материали половината Югоизточна Европа. Логично е имало хора, които са искали да посегнат и да я завземат. Затова е и имало хора, които да пазят мястото. В съвременен вариант е все едно да си пазим "Кремиковци" или АЕЦ "Козлодуй". Точно такъв охранител най-вероятно е бил и този воин, чиито останки открихме", каза още уважаваният археолог.

Откритият преди дни воин е легнал в ембрионална поза на лявата си страна в посока изток-запад. Полагането на брадвата в гроба е стандартна процедура за онези времена и се смята за доказателство, че в близост е имало укрепено селище, около което са се водели битки.

Според Бояджиев воинът е на възраст от около 6500 години - за справка легендарният египетски фараон Тутанкамон е живял преди около 3000 години.
Разкопките са стартирали на 6 юни, продължават до 25 юни с финансиране от Регионалния исторически музей в Разград. В екипа освен доц. Бояджиев са още Димитър Чернаков от Регионалния исторически музей в Русе и Дилен Дилов от Регионалния исторически музей в Разград.

"Надяваме се дъждовете да спрат, за да можем да продължим работата си нормално, тъй като през последните дни беше много трудно и водата ни пречеше", обясни Бояджиев, който всеки ден работи на терена.

Носел е мънисто

"В гроба на воина е открито и мънисто, което той най-вероятно е носел като украшение на врата си", обясни доц. д-р Явор Бояджиев.

По негови думи тепърва ще се уточнява дали мънистото е било само едно, или част от по-голямо украшение.

Миналото лято учените разкриха на същото място 7 гроба от каменно-медната епоха, но те бяха предимно на жени и деца. Археологът посочи, че край останките на жените също е имало мъниста. Всички тела са били положени в гробовете по един и същ начин.

Източник: България Днес
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари