В понеделник започва Великият пост!

0
Вярващитe са категорични, че диетата и поста са две корено различни неща
Вярващитe са категорични, че диетата и поста са две корено различни неща

В понеделник започва Великият пост!

Лекарите твърдят, че периодът на въздържание е полезен за здравето. Теолозите обаче са категорични, че религиозният пост е различен от диетата.

В православния календар съботата преди Месни Заговезни е първата голяма задушница за годината. Денят не е избран случайно, Великия пост започва с опрощаване между живи и мъртви. Седмица по късно е Сирни Заговезни, когато млади и стари взаимно си прощават греховете и просят милост както от ближните си, така и от Бог.

"Това е началото на тази серия от ритуали, които в нашия район включва цялата седмица от Местни Заговезни до Сирни Заговезни, започва със задушница и завършва с края на прошката. От тук нататък никакви светски забавления и никакви светски дела не могат да се вършат чак до така наречената Черешова Задушница. Не се сключват бракове. Не се правят никакви събития, които могат да бъдат свързани с каквото и да е ликуване", заяви историкът и културолог Веселина Вачкова пред Bulgaria On Air.

"Храната е едно от нещата, които се отрича човекът като пости в името на Бога. Човек по-скоро трябва да се отрече от своите грешни помисли, грешни навици. Да се затвори малко в себе си, за да може да даде възможност Бог да работи в него", каза от своя страна свещеникът от Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" доц. д-р Иван Иванов.

В съвременния свят често хората използват този период за разтоварваща диета.

Вярващите обаче са категорични, че диетата и поста са две корено различни неща.

"Той не е пост, то е веганство. В частност вегетарианците, това го казвам от личен опит, тези, които не ядат месо по принцип имат допускане преди да вземат причастие да не постят дългия пост по простата причина, че в техния организъм липсват всякакви натрупвания на онези вещества, които се изчистват по време на поста. Но с пост не може да се парадира. Това е нещо, което правиш просто, защото имаш вътрешна необходимост“, уточни Вачкова.

Църквата изисква по време на поста, човекът не просто да ограничава себе си от храната, а да осъзнава, че прави това с цел да се усъвършенства духовно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, какво си купи днес от МОЛ-а?
- Няколко чифта бикини, че старите вече омръзнаха на целия град.

Харесай Дунавмост във Фейсбук