В нощта срещу Стефановден си пожелайте най-съкровените неща

5
Те ще се случат веднага след настъпването на Нова година
Те ще се случат веднага след настъпването на Нова година Снимка: БНТ

Миряните честват на третия ден от коледните празници Свети Стефан.

Той е първият мъченик на християнството. Култът към светеца е голям, както и почитта към него. Още от времето на апостол Павел до наши дни всички наричат Свети Стефан първомъченик, тъй като той е първата жертва на християнската вяра. След Христовото Възнесение седмина души били избрани да дякони. Те полагали грижи за домакинството на християнското общество, а пръв сред тях бил Стефан.

Притеснени от лавинообразното увеличаване на християните като брой, от съвета на юдейските старейшини влизат в люта полемика със Свети Стефан. Членовете на синедриона не успяват да устоят на „неговата духовна мъдрост и сила„. Ето защо настройват народа срещу архидякон Стефан и го обвиняват в богохулство и потъпкване на Моисеевия закон. Тълпата от разярени като вълци хора го изтиква отвъд пределите на града и го убива с камъни. Преди да издъхне, светецът се обръща на колене към небето и произнася думите:

„Господи, не зачитай този техен грях!“

Тялото на Свети Стефан е оставено на птици и зверове. Неговите мощи са открити през V век посредством видение, положени са в Йерусалим в Сионския храм.

Името Стефан е едно от най-разпространените у нас, означава „венец“. Любопитен факт е, че единствената в световен мащаб желязна църква, тази в Истанбул, носи името на мъченика Свети Стефан. Стефановден е последният празник на всяка година, за него се казва, че „затваря празничния кръг“.

Продължават да се спазват забраните, свързани с т.нар. Мръсни дни – от Коледа до Йордановден – не се излиза навън по тъмно, защото бродят зли сили. И още – не се правят сватби и седени, мъжки дрехи също не се изработват, за да не бъдат изядени мъжете от вълците, когато ги облекат. Мъже и жени не се къпят, защото водата все още не е осветена (кръстена). Децата пък се къпят в специално ушита за деня ризка, за да не се превърне в караконджул. Забрана има и за полово общуване, за да не се превърне заченатото дете в тези дни в лош човек, който ще бъде залюбен от змеица или змей.

С пепелта от огнището от кадените вечери се посипва двора, за да се предпази дома от зли сили. Носи се чесън, зашит в дрехите. С прогонване на злите сили, които са на свобода през Мръсните дни са и ергенските обреди на дружините в Западна България.

В някои части на България на Стефановден се ходи на гости у кумове, кръстници и по-възрастни родственици. На други места пък започват празниците в чест на мишките, които продължават до Богоявление.

В нощта срещу празника си пожелайте най-съкровените неща, за да се случат веднага след настъпването на Нова година.

Да е светло името на всички, които се казват Стефан, Стефания, Стефка, Стоян, Стойчо, Станимира, Станислава и хората, които носят техните производни имена.

Източник: ДЕЛО
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари