В междуградските автобуси не пускали пътници без маски

0

Превозвачите ще търсят подкрепа от Борисов, пътниците намалели, а разходите са високи

Пътници в междуградските автобуси не носят маски.

За това е сигнализирал читател на в. “24 часа” преди дни. Той е пътувал от Велико Търново до София в пълен рейс, в който хората седели един до друг.

Към 13:30 ч в петък екип на “24 часа” бе на Централната автогара, за да провери спазват ли се противоепиемичните мерки. Повечето хора, дори навън, бяха с маски. Някои ги носеха под носа, но преди да се качат в рейса.

В автобус на “Биомет” за Варна хората бяха седнали по един и през ред. “При 15 пътници мога да ги разреждам. Не виждате ли, че няма хора”, реагира шофьорът.

В някои микробуси все пак можеше да се види пътник с маска, но свалена под носа или брадичката. Шофьорите са инструктирани да не пускат хора без маски и явно това се изпълнява. Но докато водачът шофира, ангажиментът да се пазят остава за пасажерите.

В микробусите, които са с по-малко места и правят по-кратки курсове, хората сядат един до друг. На автогарата в Подуяне възрастна жена обясни, че пътува за Горна баня. По маршрута ѝ нямало отстояние между пътниците.

Да има разреждане на местата обаче, не е задължително. В заповедта на министъра на здравеопазването за транспорта не се изисква отстояние от 1,50 м.

Разпореждането е 3-4 пъти на ден да се дезинфекцира и проветрява, пътниците да са с маски и да е осигурен дезинфектант, обясни пред “24 часа” Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

От “Юнион Ивкони”, “Груп” и “Етап Адрес” коментираха, че според вътрешните им правила могат да откажат превоз, ако пътникът не сложи маска. А шофьорите им не пускали хора на борда без нея. Мерките им преди път са дезинфекция на автобусите отвън и вътре, шише с дезинфектант в колата, а допълнителни филтри пречистват въздуха. Когато пътниците са малко, още при продажбата на билети се прави разреждане, за да не са един до друг.

Проблемът ни е, че хората се страхуват да пътуват. По-добре да ни затворят, тъй като правим разходи за горива, масла, наеми, толтакси, казва Милтенова. Но е наясно, че въпреки малкото пътуващи няма как да се спрат превозите.

Затова превозвачите подготвят писмо до премиера Бойко Борисов, до икономическия министър Лъчезар Борисов и до транспортния - Росен Желязков, с което ще искат подкрепа от държавата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари