В Германия съдят трима турци, шпионирали за Анкара

0
Те са предавали събраната информация на шефа на шпионската ядка Мухамед Таха Гергерлиоглу
Те са предавали събраната информация на шефа на шпионската ядка Мухамед Таха Гергерлиоглу

В съда в германския гр. Кобленц изправиха трима турци по обвинение, че са събирали информация за критици на турското правителство в Германия. Прокурорите твърдят, че тримата са се занимавали с тези работи от началото на 2013г. до края на 2014 г.

Ахмет Дуран Й. (59) и Гьоксел Г.(34) са шпионирали кюрдски активисти и са събирали информация за хора от опозицията, живеещи в Германия. Те са предавали събраната информация на шефа на шпионската ядка Мухамед Таха Гергерлиоглу (59).

Докато ДуранЙ. и Гьоксел Г. са били освободени сред арестуването им през 2014 г., Гергерлиоглу е бил оставен в ареста.

Още през първия ден от процеса защитата на Гергерлиоглу отхвърли обвиненията срещу него. Освен това адвокатите му призоваха към прекратяване на процеса, защото според тях прокурорите не им били предоставили всички доказателства срещу клиента им, съобщи телевизия SWR.

Докато Гергерлоглу стоеше в ареста, в медиите в Германия се коментираха връзките му с турския елит. “Шпигел”съобщи, че обвиняемият е бивш съветник на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Вероятно по тази причмина след арестя му дошъл да го види лично генералният консул на Турция.

Най-важната част от обвинението е документ с гриф „Строго секретно“, който съдържа предупреждение за предстоящи атаки срещу водещи личности от чеченската общност в изгнание в Истанбул. Документът е бил открит в смартфона на Гергерлиоглу и е бил използван от прокурорите да изградят своята версия, че обвиняеми е част от турската шпионска служба (МИТ). В телефона са открити още 34 документа и 112 снимки, които показват снимки на паспорти, принадлежащи на турци, казахи, британци, сирийци и либийци.

Разследващите са убедени, че паспортите принадлежат на политически опоненти на Ердоган. Прокурорите също така имат и записан телефонен разговор, в който Гергерлиоглу разговаря за вътрешната работа на турските разузнавателни служби.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари