В България започва производството на самолети

3
100 години след построяването на първия български самолет ...
100 години след построяването на първия български самолет ...

100 години след построяването на първия български самолет от именития конструктор Асен Йорданов, в страната ни отново ще се произвеждат самолети. Фирмата ACS ще създаде модел SKYLEADER 600, който ще се сглобява в завода ТЕРЕМ-Летец в столичния квартал „Враждебна“.

Самолетът е създаден в авиационния завод на фирма Jihlavan Airplanes в Република Чехия. В процеса на производство са взели участие български специалисти от фирма ACS LTD – Bulgaria, притежаваща лиценз за монтаж и продажба в България, Гърция, Румъния и Полша.

SKYLEADER 600 е двуместен ултралек самолет с цена, колкото на един луксозен автомобил. Той ще се движи с автомобилен бензин А-95 и може да прелети разстоянието София-Варна за по-малко от два часа, пишеNews10.bg. Самолетът ще се предлага в няколко модификации в зависимост от желанията на клиента.

Очаква се първото представяне на SKYLEADER 600 да се състои на 6 август на летище Лесово от 10:30 часа. На 7 и 8 август ще бъде представен на авиошоу в Пловдив. Предвидена е и обиколка на България с няколко самолета от този модел, които са собственост на чужденци.

Моделът SKYLEADER 600 е сертифициран в САЩ през 2013 г. Продава се успешно и в Русия. Той е с триколесно шаси и е предназначен предимно за полети за удоволствие, обучение на пилоти или специални операции.

Самолетът се произвежда по най-високите стандарти за сигурност за класа си. Дизайнът и оборудването могат да бъдат адаптирани, а простите процедури за ремонт са с ниски експлоатационни разходи.

Вижте някои от характеристиките на SKYLEADER 600:

Максимална скорост: 265 км/ч

Нормална работа при 75% мощност – 220 км/ч

Скорост при маневриране – 145 км/ч

Двигател – Rotax

Резерви за гориво – 120 л

Продължителност на полета – 8 часа

Диапазон – 1600 км

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари