"В България той още е жив": Убит в чужбина българин не може да бъде погребан у нас

0
20-годишният Цветомир Генов загина преди повече от месец след нападение с нож във Великобритания
20-годишният Цветомир Генов загина преди повече от месец след нападение с нож във Великобритания Видео: bTV

От общинското предприятие „Гробищни паркове“ казват, че до този момент не са имали подобен случай

20-годишният българин Цветомир Генов, който загина преди малко повече от месец след нападение с нож в Гейнсбъро Клоуз, Великобритания, не може да бъде погребан у нас. Причината са бюрократични проблеми в страната ни.

Обвиняем за убийството на Цветомир е 25-годишният Морис Джоунс. Очаква се той да се яви в Кралския съд в Солсбъри за предварително изслушване на 14 декември. Родителите на жертвата обаче срещат проблем да погребат сина си в България.

Ние не можем да го обявим за починал. Няма смъртен акт в България. В Англия е починал, защото има временен смъртен акт, но в България той е още жив“, обясни Деян Генов, баща на жертвата, предаде bTV.

Според бащата на Цветомир бюрократични и законодателни проблеми спъват желанието им да осигурят последен дом на сина си в България, защото докато тече разследване за убийството в Англия, не може да се издаде окончателен смъртен акт, което може да отнеме и половин година.

За да установят тази смърт в България, трябва да мине аутопсия, а за да направят аутопсия, трябва да се заведе следствие от прокуратурата, за да може те да дадат инструкции да му се направи аутопсия“, посочи Генов.

От общинското предприятие „Гробищни паркове“ отговориха, че в България не може да се издаде смъртен акт въз основа на такъв предварителен документ, а погребение може да бъде направено единствено след като има издаден акт за смърт.

От там заявиха също, че са изпратили писмо до ГРАО, с което искат в спешен порядък да им бъде отговорено дали Цветомир Генов може да бъде погребан с документа, издаден от Великобритания.

От общинското предприятие казват, че до този момент не са имали подобен случай и уточняват, че ако не получат разрешението, то ще трябва тялото да се съхранява в камера, докато не се получи окончателният смъртен акт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    И таз добра!
    Бг лайна!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари