В Атон почетоха основателя на Ивановските църкви

1
Свети Йоаким I бе почетен и на Света гора
Свети Йоаким I бе почетен и на Света гора

Свети Йоаким I бе почетен и на Света гора

И в българския манастир „Свети Георги Зограф“ в Света гора почетоха с литургия основателя на Ивановските скални църкви Свети Йоаким I, съобщиха от областната администрация в Русе.

Светата литургия е част от събитията, посветени на 800-годишнината на Скалния манастир-лавра „Свети Архангел Михаил“, известен като Ивановските скални църкви. Те са основани през XIII век от монаха Йоаким, станал по-късно първият Търновски патриарх. Организационният комитет, създаден за честванията на годишнината, е предвидил събития по местата, където е прекарал земния си път Свети Йоаким. От житието му се разбира, че той е живял в Света гора (Атон), скалните манастири по поречието на Русенски Лом и столицата Търново. Имало е идея на Светата литургия в Атон да присъства и група от България, но поради огрaничителните мерки заради коронавируса, това не се е осъществило.

Ивановските скални църкви са най-значимият исторически обект в региона на Русе. Те са в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Манастирът представлява комплекс от средновековни скални църкви и ниши. Пред 14 век тук е било средището на исихазма.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари