Увеличението на пенсиите мина през бюджетната комисия

2
Депутатите приеха на първо четене промените в бюджета на ДОО
Депутатите приеха на първо четене промените в бюджета на ДОО Снимка: БГНЕС

Бюджетната комисия на Народното събрание прие на първо четене промените в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г.

"За" промените гласуваха 13 депутати, никой не беше против, а шестима се въздържаха, предава БТА.

С промените се предлагат промени в параметрите на пенсионната политика, които ще бъдат осъществени на два етапа - от 1 юли 2022 г. и от 1 октомври 2022 г.

Предложенията за промени в сила от 1 юли са: Всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., се осъвременяват с 10 на сто; за пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., изплащаните към 30 юни допълнителни суми (т.нар. ковид добавки) и индивидуалните суми, представляващи разликата между дохода от пенсия през декември 2021 г. и дохода от пенсия през януари 2022 г., се включват в размера на получаваната пенсия за трудова дейност, след прилагане на осъвременяването с 10 на сто.

За пенсиите за трудова дейност, отпуснати от 1 януари до 30 юни 2022 г., изплащаните към 30 юни допълнителни суми (т.нар. ковид добавки) се включват в размера на пенсията. За пенсиите за трудова дейност, които ще бъдат отпуснати след 1 юли 2022 г., също се предвижда включване на 60 лв. в размера на пенсията.

Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст се увеличава от 370 лв. на 467 лв. (увеличение от 26,2 на сто).

Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се увеличава от 1500 лв. на 2000 лв. (увеличение от 33,3 на сто).

Във връзка с предвижданото увеличение на социалната пенсия за старост от 170 лв. на 247 лв. (увеличение с 45,3 на сто) и обвързаните с нея размери на пенсиите, несвързани с трудова дейност, и добавките, които се определят в процент от нея, във финансовите параметри на законопроекта е предвидено съответното увеличение.

Предложенията за промени в сила от 1 октомври 2022 г. включват максималният размер на получаваните една или повече пенсии да се увеличи от 2000 лв. на 3400 лв. (увеличение от 70 на сто).

В резултат на предложените промени в нормативната уредба консолидираният бюджет на държавното обществено осигуряване остава балансиран (с нулево бюджетно салдо). Заложено е увеличение на приходите и получените трансфери по консолидирания бюджет на държавното обществено осигуряване с 1 386 500 000 лева.

В сферата на услугите много фирми не плащат осигуровки или на много места не плащат осигуровки върху пълното възнаграждение, каза представител на Икономическия и социален съвет.

Като процент от БВП пенсиите ще са 10,4 процента за тази година, каза министърът на финансите Асен Василев по време на дебатите. За 2023 годна пенсиите ще са 10,4 процента от БВП, а средно за ЕС разходите от БВП за пенсии са 12,7 процента, каза Василев. Много фирми не си плащат всички осигуровки, но НАП работи активно за събиране на данъци, посочи министърът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари