Уведомяват ни с SMS за нарушение на пътя

1
Глобите и фишовете на КАТ вече може да бъдат връчвани електронно
Глобите и фишовете на КАТ вече може да бъдат връчвани електронно Снимка: МВР / Архив

Глобите и фишовете на КАТ вече може да бъдат връчвани електронно

При нарушения на пътя шофьорите вече може да бъдат уведомявани със SMS на мобилния телефон или с мейл на електронната поща. Това гласят промени в Закона за движение по пътищата, които бяха приети от народните представители заедно с бюджета за 2023 г. Те са обнародвани в “Държавен вестник” и вече са в сила.

Уведомяването със SМS или мейл ще става до три работни дни от датата, на която е издаден фишът, електронният фиш или наказателното постановление за нарушението на пътя. От МВР ще събират данни за телефонните номера и мейлите на шофьорите при издаване или подмяна на шофьорските книжки, както и при регистрация на автомобилите. За да подмени човек шофьорската си книжка или, за да регистрира автомобил, трябва да обяви кой е телефонният му номер и кой мейл използва. При обсъждането на промените в парламента депутати предложиха информацията за телефоните и мейлите да бъде събирана от данни на НАП, Министерство на електронното управление и Агенция “Пътна инфраструктура”, която получава данни за телефонните номера на шофьорите, които купуват електронни винетки. Но депутатите не приеха тези предложения, защото шофьорът може да е купил винетка не през своя телефон, а на НАП да е дал за контакт мейла на счетоводителя си, пише Труд.

Уведомяването със SМS или мейл има само информационен характер и не е предпоставка за ангажиране или освобождаване от административнонаказателна отговорност, гласят новите текстове. Това означава, че въпреки че е получил уведомление със SMS, електронният фиш или актът за нарушението трябва и да бъдат връчени на шофьора. Но междувременно, шофьорът може да плати глобата на КАТ и преди актът или фишът да бъдат официално връчени.

Глобите за нарушения на пътя вече може да бъдат връчвани и електронно. Електронни фишове и актове за нарушения, издадени от органите на МВР, могат да се връчват от органи на МВР, с препоръчано писмо с обратна разписка на постоянния адрес на нарушителя (адреса на управление за фирмите), както и електронно, гласят новите текстове. Електронното връчване може да става по два начина - чрез информационната система за сигурно електронно връчване като модул на Единния портал за достъп до електронни административни услуги или чрез Портала за електронни административни услуги на МВР. Това означава, че ако човек влезе в профила си на сайта на МВР и погледне в рубриката за невръчени фишове, ако срещу името му има някаква глоба, фишът или актът ще се считат за връчени.

Ако при връчването на глоба на КАТ чрез препоръчано писмо с обратна разписка, шофьорът откаже за я получи, отказът ще се удостоверява с подпис на човека, който извършва връчването и подпис на един свидетел, като в този случай фишът или актът се считат за връчени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 10
    1
    Овчаря Пита
    По кой закон трябва да съм задължен да имам телефон или по точно GSM или Смартфон или устройство? По кой закон трябва да имам телефон,мобилна връзка,персонален компютър и за чий ЧеП ми е? По кой закон трябва да имам e-mail-box ,да речем? Viber,Whatsapp и така нататък или т.н. ? Не ми е нужно да ги имам,притежавам или сътворявам.Имам постоянен адрес има и Български Пощи.Всички врещят дай телефон за връзка.Ами нямам и не искам да имам.Болят ме ушите от него и ме сърби задника.Всички са дълбоко учудени като заявя че нямам телефон.Ама как може,ама как така,ама как онова? Ама фейсбук,ама Гугъл,ама тик ток и инстаграм.Ами ю ту б? Потрес.Нямам.Следователно не съм човек? Ама електронно банкиране.Ама варварство било да нямаш.Чета Книги.Това е.Айзък Азимов и т.н.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари