Урсула Фон дер Лайен представи плановете за енергийна независимост на ЕС

0
Европейската комисия ще представи план за постепенно намаляване на зависимостта на ЕС от руски газ, петрол и твърди горива до 2027 г.
Европейската комисия ще представи план за постепенно намаляване на зависимостта на ЕС от руски газ, петрол и твърди горива до 2027 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Европейската комисия ще предложи дългосрочен план, според който газовите хранилища да са запълнени до 90 на сто до 1 октомври всяка година"

Това каза председателят на Европейската комисията Урсула фон дер Лайен след края на срещата на европейските лидери във Версай, цитирана от БНР.

До средата на май Европейската комисия ще представи план за постепенно намаляване на зависимостта на ЕС от руски газ, петрол и твърди горива до 2027 г.

"Трябва да сме готови за следващата зима. Затова ще създадем работна група, която да изготви план. Освен тази първа стъпка, ЕС ще трябва да определи дългосрочната си политика за съхранение на газ", обясни Фон дер Лайен.

Тя определи като възможно намаляването на вноса на руски газ с 2/3 в рамките на една година и посочи като алтернатива за това втечнения газ, както и съществуването на необходимата инфраструктура за целта.

Като алтернатива френският президент Еманюел Макрон пък посочи ядрената енергия и възобновяемите източници. Той предупреди, че пазарът на храни също е дестабилизиран заради войната, тъй като Русия и Украйна са сред най-големите пазари на зърнени  храни и ще остане така още една година, заради което ще трябва да се преоцени стратегията в тази насока.

Запитан дали е възможно следващите санкции срещу Русия да включват петролно ембарго срещу нея, както и изключването на "Газпромбанк" и "Сбербанк" от системата SWIFT, той отговори, че нищо не е изключено, ако президентът Путин усили бомбардировките и обсади Киев обратно на това, което говори.

"Искам да отправя посланието в тази връзка, че нищо не е забранено и нищо не е табу. Ние ще предприемем всичко, което смятаме за ефективно и което има полезно въздействие, за да спрем Русия по пътя на агресията, по който е поела", посочи Макрон.

Той също така каза, че в следващите часове отново ще разговаря заедно с германския канцлер Шолц с президента Путин.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    ...
    Сега, какво ? Алтернатива на пшеницата и слънчигледа ли ще намерите ? В , Сахара или Исландия ще ги отглеждате. Може би в Индия или Мексико, може и Амазонка да окастрите, за да освободите терена или направо със насекоми да ни захраните. Смешници, един след друг се убихте да си правите вятър на устите с това празнодумие. Не ни правете на глупаци, не можете да заобиколите Русия по нито една от темите, прекалено голяма е за да го направите.
  • 6
    1
    русенец
    Фон дер ЛайНен съгласува ли това със собственика на немското газохранилище, а именно Газпром?:)))))))) Тая кара тежък климактериум, лошото е, че е за наша сметка.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари