Употребата на алкохол и дрога в САЩ достигнаха исторически връх

1
На какво се дължи огромното увеличение на американци, които злоупотребяват с алкохол и наркотици?
На какво се дължи огромното увеличение на американци, които злоупотребяват с алкохол и наркотици?

На какво се дължи огромното увеличение на американци, които злоупотребяват с алкохол и наркотици?

Пиенето на алкохол в големи количества и употребата на марихуана и халюциногени са достигнали исторически връх сред възрастните между 35 и 50 години в САЩ.

Почти една трета от хората в тази възрастова група съобщават за прекомерна употреба на алкохол - повече от пет питиета през 2022 г., в сравнение с 23% през 2012 г., разкрива изследване на Националния институт по здравеопазване, цитирано от Актуално.

Употребата на марихуана сред хората на възраст между 35 и 50 години също е достигнала исторически нива, като се е увеличила повече от два пъти - от 13% през 2012 г. до 28% през миналата година. Драматичното увеличение може отчасти да се дължи на нарастващата легализация на наркотика в различните щати на САЩ.

А делът на възрастните, употребяващи халюциногени, като LSD, MDMA и shrooms, също се е удвоил за 10 години. Докато през 2022 г. четири процента съобщават за употреба, преди десет години тези наркотици са били използвани от по-малко от един процент.

Нарастващите нива на депресия вероятно са фактори, които карат възрастните да посягат към бутилката, тъй като очакването, че алкохолът ще облекчи тези чувства, може да увеличи желанието на индивида да пие повече, сочат други проучвания.

Смята се, че процентът на депресиите се е изострил по време на пандемията от Ковид-19 поради затварянето, загубата на близки хора и повишените изолация и тревожност.

Въпреки това самооценката на употребата на алкохол сред 19-30-годишните е спаднала до 30,5% през 2022 г., което е намаление спрямо 35% десетилетие по-рано.

"Мониторинг на бъдещето" - текуща изследователска инициатива, която използва ежегодни проучвания за проследяване на поведението на американците в зряла възраст, предполага, че различните покачвания през годините са свързани с поколенията.

Мегън Патрик, професор в Мичиганския университет и главен изследовател на проучването, заяви: "Тенденциите в употребата на наркотици се развиват през десетилетията - от юношеството до зрелостта. Поведението и общественото възприемане на употребата на наркотици могат да се променят бързо в зависимост от достъпността им и други фактори".

Неотдавнашно проучване на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) установи, че свързаните с наркотици и алкохол смъртни случаи при хората над 65-годишна възраст в САЩ са се увеличили повече от три пъти през последните две десетилетия, като само през 2020 г. от това са починали 17 000 души.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари