Университети започнаха да намаляват таксите за общежития

0
Русенският университет е свалил цените с 45%
Русенският университет е свалил цените с 45%

Заради кризата доста университети са започнали да намаляват таксите за общежития за своите студенти, съобщи за председателят на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев.

Все повече стават и висшите училища, които провеждат предварителни кандидат-студентски изпити онлайн и мислят за дигитализиране и на останалите си изпити, пише Сега.

Намаляването на таксата за общежитие бе едно от 16-те искания на НПСС, които наскоро бяха изпратени до МОН и до университетите в страната. Оттам настояха срокът за плащането на наемите за студентските общежития да бъде удължен с не по-малко от 60 календарни дни за всеки месец в периода на извънредно положение, считано от 13 март т.г. И още - студенти, докторанти, специализанти и курсанти, които не обитават общежитията си от 1-ви април, да получат 50% намаление на наемите си за април и май т.г., както и да не плащат за консумативи през това време.

Оказва се, че доста вузове са откликнали на предложението. "Университетите, чиито общежития се управляват от "Студентски столове и общежития", са редуцирали с близо 45% наемите, разказа Парушев.

Сред тях са например Русенският университет, Великотърновският у-т, Тракийският у-т, Аграрният у-т, Университетът по хранителни технологии и др.

По-ниски такси са разрешили и висши училища, чиито общежития се управляват от самите университети - УНСС например е намалил с 50 на сто наемите, а Софийският университет изцяло ги е премахнал за периода на извънредното положение. 

Свищовските студенти също ще плащат половин такса за общежитие за периода на извънредното положение. По-голяма част от останалите вузове обаче са запазили размерите на наемите.

В някои висши училища вече са започнали и разговори евентуално за удължаване на летния семестър с 30 дни, както препоръчаха от НПСС. "Може би само 10% от университети ще пристъпят към тази мярка. Става дума главно за медицинските университети и тези по изкуствата, на които 60% от занятията са практика", казва Парушев. По думите му все пак всяко висше училище трябва да прецени действията си според своята специфика - не всички специалности от даден медицински вуз например ще имат нужда от удължаване на семестъра, университетите по изкуствата също са предприели гъвкави решения - например са изтеглили по-напред теорията, която е била предвидена за края на семестъра.

Все повече стават и висшите училища, които организират предварителни кандидат-студентски изпити онлайн. Сред тях са Техническият университет-София, Тракийският университет в Стара Загора, Икономическият университет във Варна и др. Все повече сред университетската общност се говори и за дигитализиране на целия процес, т.е. освен за дистанционно обучение, каквото вече се провежда навсякъде, и за онлайн изпити - както редовни за студентите, така и за прием на кандидат-студенти.

Доста университетите са създали и спешен телефон, на който студентите могат да получават отговори на различни въпроси, свързани с изпити, стажове и др. Подобни телефони има в СУ, УНСС, Икономическият-универитет-Варна, Русенският, Търновският у-т и др., като в някои от тях те са били налични и преди извънредното положение. Доста университети са създали и рубрики с най-задаваните от студентите въпроси.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари