Унищожиха морска мина край Тюленово

0
Военните специалисти класифицираха мината като котвена, тип „Ям“, приведена в бойно положение
Военните специалисти класифицираха мината като котвена, тип „Ям“, приведена в бойно положение Снимка: МО / архив

Военните специалисти класифицираха мината като котвена, тип „Ям“, приведена в бойно положение

Сигнал за плаващ предмет, наподобяващ морска мина, е получен днес, 23 януари, в Щаба на Военноморските сили от областния управител на Добрич. Около 11:30 ч. мината е забелязана на 200 метра от брега срещу село Тюленово, съобщиха от МО.

След извършени изчисления от експерти в Щаба на ВМС (скорост на вятър и морско течение) бе вдигнат дежурният вертолет „Пантер“ от морската вертолетна авиобаза „Чайка”. В 14:50 ч. екипажът на вертолета откри мината, предаде координатите и остана в района. Издадено бе навигационно известие до мореплавателите за опасността.

Бързоходен катер 213 с военнослужещи от формированието за разузнаване и унищожаване на невзривени бойни припаси, с ръководител капитан III ранг Илия Стойчев, извърши преход до мястото. Военните специалисти класифицираха мината като котвена, тип „Ям“, приведена в бойно положение. В 16:45 ч. мината беше унищожена с контролиран взрив от групата водолази-взривчици.

Военноморските сили продължават да поддържат готовност за обследване и противоминни действия, за да осигурят свободното корабоплаване в българските морски пространства, добавиха от Министерство на отбраната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари