Унгария плаща 1,5 милиарда евро глоба за злоупотреби с еврофондове

0
Това съобщават от Еврокомисията в доклад до евродепутатите от комисията по бюджетен контрол
Това съобщават от Еврокомисията в доклад до евродепутатите от комисията по бюджетен контрол

Унгария е приела да плати глоба от 1,5 млрд. евро за нарушения при усвояване на евросредства.

Това съобщават от Еврокомисията в доклад до евродепутатите от комисията по бюджетен контрол. В отговор на запитване на евродепутатите ЕК обяснява, че според вътрешните й правила при установени нередности с евросредства, когато обаче е трудно да се изчисли какъв е точно размерът на щетата за европейския бюджет или с цел да се спестят административни разходи, институцията предлага на страната нарушител да плати глоба в размер на процент от общата сума на програмата, по която са открити нарушения, пише вестник СЕГА.

В случая с Унгария ЕК установила куп нарушения по програми от регионални фондове и предложила на Будапеща да направи пълен одит въз основа на проверката или да плати глоба от 10 процента, с което правителството на Орбан се съгласило. Санкцията се равнява на около 2 процента от брутния вътрешен продукт на страната, ако се изплати за една година. В допълнение на тази глоба Будапеща е санкционирана и с 25-процентова финансова корекция на рамковите споразумения за водния сектор и 10-процентова финансова корекция по програма за териториално развитие.

Хърватия и Германия също са приели да платят глоба за открити нарушения, става ясно от доклада. В случая на Хърватия и ЕК, и националните одитори откриват сериозни нередности в европрограмите за периода 2014-2020 г. В Германия са открити слабости, свързани с проверка на разходите при изпълнението на програма за провинция Саксония-Анхалт.

Стандартният размер на такива глоби е определен с регулация за обществените поръчки от тази година, обясняват от ЕК. Глоби могат да се налагат и в случаи на установени сериозни недостатъци в начина, по който действат системите за управление и контрол в страна членка, без да е задължително да е доказан някакъв конкретен случай. Националните правителства имат възможност да докажат, че действителният размер на нередностите е по-малък от преценката на Европейската комисия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари