Евродепутатите засилват натиска върху ЕК заради Унгария

0
Те са против отпускането на още средства на държавата бунтарка
Те са против отпускането на още средства на държавата бунтарка

Те са против отпускането на още средства на държавата бунтарка

Европейската комисия (ЕК) да бъде принудена да подаде оставка, ако на Унгария бъдат отпуснати още евросредства, при положение че държавата членка бунтар продължава да се съпротивлява срещу подобряването на състоянието на върховенството на закона. Това предложиха днес депутати от Европейския парламент, цитирани от ДПА и БТА.

Група евродепутати от целия политически спектър заяви, че ако Еврокомисията отблокира спрени средства, преди Будапеща да е отговорила на условията за това, парламентът си запазва правото да предприеме нови политически и съдебни действия.

Те може да включват и вот на недоверие срещу ЕК. Ако той мине, цялата Комисия, включително и председателката ѝ Урсула фон дер Лайен, ще трябва да подадат оставка.

В четвъртък в Страсбург ще бъде гласувана резолюция в такъв смисъл и макар тя да няма особен шанс за успех, недоволството в ЕП по въпроса расте.

През декември Комисията реши да отблокира замразени европейски средства за Унгария в размер на около 10 милиарда евро въпреки продължаващите обвинения към Будапеща за злоупотреба с власт и корупция.

Брюксел оправда отблокирането на парите с мотива, че Унгария е изпълнила някои изисквания. Друга сума в размер на 12 млрд. евро, плюс помощ за милиарди за възстановяване от последиците от коронавирусната пандемия остават спрени.

Самата Фон дер Лайен, дългогодишен германски политик от кариерата, е обвинявана, че се оставя да бъде изнудвана от унгарския министър-председател Виктор Орбан, който обяви, че ще блокира отпускането на европейска помощ на Украйна, ако Будапеща не си получи блокираните пари от европейските фондове.

"Тази стъпка на ЕП е пряка последица от нечистоплътната сделка, която беше сключена през декември", заяви германският депутат от Зелените Даниел Фройнд. "Ако тя (Фон дер Лайен) раздава милиарди евро само и само да избегне ветото на Унгария, няма да ѝ се размине."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари