Уличните музиканти в Русе вече ще плащат такса

0
Дневната такса, която им определи общинският съвет, е 60 стотинки
Дневната такса, която им определи общинският съвет, е 60 стотинки Видео: БНТ

Уличните музиканти в Русе вече ще плащат „тротоарно право”. Дневната такса, която им определи общинският съвет, е 60 стотинки, ако свирят в центъра на града, и 50 стотинки – в по-отдалечените квартали.

Милен Пенчев е от Добричкия край. По професия е овчар. Свикнал със студа, той е единственият музикант, който се осмелява да излезе и да свири на улицата в края на февруари. Прави го, за да спаси от глад семейството си.

„Зависи от деня – някой път 25 до 30 лева печеля и ми остават 15 лева за ядене, за жена ми, нали виждате. Вижте тука колко съм изкарал”, сподели той.

Русенци излязоха на протест срещу въвеждането на такса. Въпреки това Общинският съвет определи налог  60 стотинки за ден или месечно 18 лева. За Милен Пенчев те са приемливи.

“Вижте какво, това е, аз съм съгласен, ще платя, обаче да ме пуснат да свирим, да си изкарам прехраната”, коментира той.

Досега общинските служители можеха да изгонят всеки, който свири на площадите. С новите правила музикантите, които заявят предварително, че искат да свирят, ще могат да го правят където пожелаят.

„Ние няма да правим ограничения, както не мисял, че на тоя етап е целесъобразно да ограничаваме техния репертоар”, каза Пламен Стоилов – кмет на Община Русе.

В такъв случай музикантите сами ще решават в какъв стил да са изпълненията им, така че да се вписват в обстановката. Милен Пенев вече е избрал. Все пак контрол ще има, общинските звена за търговия и за охрана ще проверяват изрядни ли са документите на музикантите, а тези, които нямат разрешение, ще плащат глоби – от 50 до 5 000 лв.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари