Украинските сили се готвят за решителна битка за Херсон

0
Иран призна, че е доставила дронове на Русия
Иран призна, че е доставила дронове на Русия Снимка: БГНЕС

Иран призна, че е доставила дронове на Русия

Украинските въоръжени сили се подготвят за решителна битка срещу руските части за контрола на областния център Херсон в Южна Украйна. Вашингтон обяви нова военна помощ за Киев на стойност 400 милиона долара, докато Иран призна, че е доставял бойни дронове на Русия.

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на Съединените щати, като посочи, че новата бронирана техника ще е от изключителна полза на фронта. Новият американски пакет включва договори за дронове, модернизиране на танкове, речни катери и други системи. Вашингтон създава в Германия център за координиране трансфера на всички оръжия за Украйна и обучението на украински войници, предава БНР.

Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан призна, че страната му е доставила дронове на Русия, но уточни:

"Западните страни вдигат врява, че Ислямска република Иран помага на Русия с ракети и дронове във войната в Украйна. Тази част с ракетите е напълно невярна, докато частта с дроновете е точна. Доставихме ограничен брой дронове на Русия месеци наред преди войната в Украйна."

"Иран трябва да разбере, че "последствията от съучастничеството" в престъпленията на Руската федерация ще бъдат по-големи от ползата от руската подкрепа", изтъкна говорителят на украинското външно министерство Олех Николенко.

Продължават интензивните сражения около Бахмут в Донецка област, според украински източници. За украински атаки срещу цивилни райони в окупираните части на Донбас, включително с американски ракети "Хаймарс", бе съобщено от руска страна. 700 души са били евакуирани от Нова Каховка в Херсонска област, след като вчера руският президент Владимир Путин одобри извеждането на цивилното население от региона.

Допълнителни ограничения под формата на аварийно спиране на тока бяха въведени за всички категории потребители в столицата Киев и цялата област, както и в още няколко региона.

Осветлението на сградата на украинското посолство в Германия бе изключено в знак на солидарност с украинците, останали без ток заради руските атаки срещу енергийната мрежа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари