Украински мини се носят от Одеса към българското Черноморие?

2
Според съобщение на пристанището в Сочи, в Одеса няколкостотин мини, поставени на плажа, са били отнесени от буря и сега плуват безцелно в Черно море
Според съобщение на пристанището в Сочи, в Одеса няколкостотин мини, поставени на плажа, са били отнесени от буря и сега плуват безцелно в Черно море Снимка: Getty Images

Според предупреждение, което е издало пристанището в Сочиопасност надвисва над родното Черноморие заради войната в Украйна и нескопосано поставени морски и противодесантни мини от украинските сили на плажа и в акваторията на Одеса.

В Одеса няколкостотин мини, поставени на плажа, са били отнесени от буря и сега плуват безцелно в Черно море, представлявайки заплаха за абсолютно всички кораби“, се посочва в съобщението на пристанището, цитирано от The Mainline.

Мините са били поставени от украинските сили, за да се пазят от руски десант.

Става въпрос за около 420 взривни устройства. Към момента най-заплашена е западната и югозападната част на Черно море, се казва в съобщението на пристанището на Сочи. Това означава, че има пряка опасност и за крайбрежието на България и Румъния.

Не се знае морските течения накъде ще отнесат въпросните мините и как точно ще се прочисти морето.

Морските мини от типа ЯМ са сферичен експлозивен боеприпас, който е скрито поставен във водата и предназначен за поразяване на подводници, кораби и други плавателни съдове на противника, както и за затруднение на неговото мореплаване. За разлика от дълбочинната бомба, мината се оставя в изчакване на детонация, предизвикана от приближаващ се плавателен съд или пряк контакт с него.

От всички съветски противодесантни мини, най-известни са именно ЯРМ, като тези, които са били отнесени в морето от плажа на Одеса. По време на войната на Виетнам срещу САЩ от 1965-1975 г., ЯРМ се оказва най-търсената сред бойците на Виетконг.

Маскирани под паднали дървета и купища боклук, плаващи по река Меконг и възползвайки се от компактността на мината, виетнамските бойци са се промъквали до пристанищата на американски военни катери и са минирали изходите от речните заливи, като са блокирали достъпа на американците до множество притоци и целия целия фарватер на огромната река.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    13
    до 12
    знам, знам също, че щатите не са унищожили още химическите си оръжия, въпреки че подписаха забраната. причината е смехотворна - липса на средства!
  • 2
    12
    до 11
    Украйна е подписала този договор, а мините са нейни. Иначе САЩ, Израел, Русия, Китай и още 29 страни не са го подписали.
  • 0
    11
    ??!!
    това са мини забранени за ползване от конвенция от 97-ма година. и двата вида: ярм и ям нямат устройства за самоунищожение при откъсване от котвата, да не говорим, че ярм не е морска, а речна и езерна мина.
  • -1
    10
    до 8
    Иначе по вода ходеше Един!:)
  • -2
    9
    до 8
    Това са плаващи мини , тежат около 10 килограма и вълните могат да ти изхвърлят на плажа, бе пънчо. По плажа вървя, по вода още не съм се научил да ходя.:)
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари