Украински боец е кожа и кости след 20 месеца в плен

1
Владимир Цема - Бурсов е свалил 38 килограма и си носи "букет" болести
Владимир Цема - Бурсов е свалил 38 килограма и си носи "букет" болести Снимка: Личен архив

Владимир Цема - Бурсов е свалил 38 килограма и си носи "букет" болести

Освободеният след 20-месечен плен в окупираните територии войник от 56-а мотопехотна бригада Владимир Цема - Бурсов се прибира кожа и кости. Свалил е 38 килограма и си носи "букет" болести, съобщи сайтът Свої.City , предаде NEXTA, цитирана от вестник "Сега".

Той е освободен преди месец в резултат на размяна на пленници, която се извършва регулярно между воюващите страни.

Владимир Цема - Бурсов е живеел с жена си и малката им дъщеря в Мариупол. Бил е военнослужещ в 56-а отделна мотопехотна бригада. До началото на войната Владимир е мъж канара - висок 191 см с тегло 95 кг. През април 2022 г. е пленен в металургичния комбинат Илич. След 20 месеца плен той се прибира 57 кг. Диагностициран е с ред хронични заболявания.

Сутринта на 24 февруари 2022 г. той застъпва на дежурство на КПП-то на военната част А0989 в Мариупол, после заедно с другите войници го местят в административна постройка на комбината Илич.

Следващите дни до тях достига информация, че ръководител на подразделение в Мариуполския гарнизон се е предал на руснаците заедно с подразделението си. "Останахме с оголени позиции край завода. Започнаха разговорите, че няма да можем да удържим завода, затова трябва да търсим изход от вражеското обкръжение. На 8 април опитахме на няколко пъти да излезем извън предприятието. Но "главата" на колоната бе разбита от руската артилерия. Наложи се да се върнем. Все пак успяхме да се измъкнем от комбината и да се скрием в селскостопанско предприятие. После пак потеглихме, но попаднахме на патрул. Наредиха ни да слезем от колата и да влезем в един павилион за беседа, за да установят самоличността ни", разказва Цема - Бурсов.

"Росгвардейците ни записаха и ни откараха до затвора в Камянское, но той не работеше. Поседяхме там 3-4 часа в килии с прозорци без стъкла, завързаха ни ръцете, натовариха ни камиони и ни закараха в Сартана. След два дни ни преместиха в автобуси и ни откараха в колонията в Оленовка", разказва военният.

Оленовка е филтрационен лагер с ужасни битови условия, намира се край Донецк.

"Като пристигнахме, ни посрещна надзирател, рапортуваш име, фамилия, бащино име и хукваш по "жив коридор" към бараките. Живият коридор е от мъже, които държат палки, бухалки, дъски с пирони и те бият.", разказва Владимир. После го местят в друга колония.

"В момента се лекувам в санаториум в Полтавска област. Със здравето съм по-зле отколкото си мислех. Както се казва, донесох си цял букет болести. Имам хроничен гастрит до степен на обостряне, неалкохолно омазняване на черния дроб, гастроезофагиална рефлуксна болест, хроничен простатит в стадий на ремисия и пр.", заключава Владимир.

Правозащитната организация "Хюман райтс уоч" в съвместна работа с още две организации изчисли, че по време на боевете в Мариупол от февруари до май 2022 г. в града са загинали 8000 души.

Според анализа на спътникови снимки и други материали на гробищата в Мариупол са се появили над 10 000 нови гробове на погребани между март 2022 г. до февруари 2023 г, което говори, че загиналите от войната са поне 8000. Експертите са анализирани повече от 850 фото и видеоматериали, както и десетки спътникови снимки. Проведени са интервюта с над 240 души, предимно бежанци. "Хюман райтс уоч" отбелязва, че действията на руските войски могат да бъдат квалифицирани като военни престъпления.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    10
    До 8 от 9
    Гледах клипа, може да се каже същото, което ти казваш - двусмислено и неясно. В коментарите казват, че го колят, защото е убил семейство цивилни преди това. Така че възможности много. Но не е това важното. Мой съвет - спри да гледаш подобни неща, извращават ума и почернят душата. Колкото повече човек гледа такива неща, толкова повече се притъпява и свиква с тях, а не трябва. Гледай позитивни неща, където хората си помагат, чети Библията и се учи на Думата на Бог.
  • 6
    9
    до 8
    Всеки има право на мнение, вярвай в каквото си поискаш. Относно кое е гадно и кое не, гледах клип на човек който е в колата си е направил неуспешен опит да се самоубие като се е прострелял с пистолет или друго оръжие под брадичката. Резултата беше, че си беше пръснал цялото лице, от което нищо не беше останало и седеше в колата си и виеше докато се притичаха хора да му помогнат. Само от начина по който викаше или виеше/стенеше ми стана много тъжно и неприятно, но не ми попречи да го гледам още няколко пъти за да оценя човешкия живот - дар от Бога и после да спя спокойно. Така че пускай смело.
  • -3
    8
    до 7
    Интересно как се превръщаш в топ-анализатор на ситуацията по-рано, но за собственото си клипче нямаш никакви съмнения. Въпреки, че в него не се вижда нищо, което да може да бъде потвърдено. Дори напротив, от видяното е много лесно да се твърди, че всичко е нагласено - никаква съпротива на пленника, не се виждат лица, дори и кой знае колко отличителни белези, клипа приключва преди дори да сме сигурни, че има реален истрел, и т.н. и т.н. Освен това, твоето видео бих го класирал като бой между четвъртокласници този път, спрямо безаналоговите постижения на орките. Неслучайно не се пускат такива неща публично. Абсолютно немислими и отвратителни са. Едно момче на 25-6, след като гледа клипа, с дни не можеше да се храни и да спи нормално. На една жена и прилоша САМО ОТ АУДИОТО, не успя да издържи повече от няколко секунди, без дори да вижда какво се случва. Това е БУКВАЛНО ОПАСНО за хора със слаби сърца, възрастни хора, да не говорим за ДЕЦА! В никакъв случай НЕ ГЛЕДАЙТЕ ако не сте сигурни, че ще ви понесе, и разбира се не го показвайте на гореописаните, а може би и на никой... Има писъци и крясъци, човека се бори за живота си, докато го колят като животно. Повече от това не мога да предупредя: https://deepgoretube.site/video/YqaQx25enj/
  • 7
    7
    до 4
    Прати ги в дискусията, всички да видят. Няма защо да ти давам e-mail, ако няма от какво да се срамуваш, прати ги всички да ги видят. После аз как мога да докажа че нещо ми е изпратено и дали съдържанието му отговаря на описанието? Аз гледах и украински войници да стрелят по свои, защото не искат да се бият. Ето аз ще ти покажа какво правят украинските нацисти: https://i.ibb.co/MBTFYQd/1.png https://streamable.com/yf8vdp
  • -4
    6
    Бах
    5, празни приказки, както винаги. Покажи едно доказателство за само едно от нещата, които твърдиш. Не можеш, защото и ти не си виждал такова, понеже не съществува, но вие сте до такава степен ботясали, че вече не е смешно даже. Аз мога да покажа всичко, за което говорех, виждал съм го лично, често от първоизточниците. Не е история, преразказана ми от едно комплексирано джудже-милиардер, на което не му пука за собствените му хора, камо ли за някой друг.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари