Учредиха Национално сдружение на лечебните заведения за специализирана извънболнична медицинска помощ

3
На събитието присъстваха членовете на Управителния съвет на НСЛЗСИМП, председателят на БЛС – д-р Иван Маджаров, д-р Катя Захариева и д-р Валери Веселинов - членове на Управителния съвет на БЛС
На събитието присъстваха членовете на Управителния съвет на НСЛЗСИМП, председателят на БЛС – д-р Иван Маджаров, д-р Катя Захариева и д-р Валери Веселинов - членове на Управителния съвет на БЛС Снимка: БЛС

На събитието присъстваха членовете на Управителния съвет на НСЛЗСИМП, председателят на БЛС – д-р Иван Маджаров, д-р Катя Захариева и д-р Валери Веселинов - членове на Управителния съвет на БЛС

На пресконференция днес беше представено новоучреденото Национално сдружение на лечебните заведения за специализирана извънболнична медицинска помощ (НСЛЗСИМП). Събитието се проведе в сградата на БЛС, като присъстваха членовете на Управителния съвет на НСЛЗСИМП, председателят на БЛСд-р Иван Маджаров, както и д-р Катя Захариева и д-р Валери Веселинов, членове на Управителния съвет на БЛС.

Мотото на пресконференцията беше: „НСЛЗСИМП – с мисия за по-добро здраве”.

По време на конференция беше обсъдено как се е родила идеята за Сдружението, кое налага неговото съществуване, кои са членовете му, за какви цели ще работят и какво е да си специалист в малко населено място.

Д-р Катя Ганова, председател на НСЛЗСИМП, сподели мотото на Сдружението, като подчерта, че крайната цел е по-добро здраве за всички: „Националното сдружение на СИМП е доброволна неправителствена организация и неполитическа организация на лекарите специалисти, работещи в извънболничната медицинска помощ.”

Д-р Катя Ганова добави: „Основните проблеми, които стоят пред СИМП, са еднакви както в големтие, така и в малките общини. Така възникна идеята да обединим лечебните заведения за СИМП в цялата страна.”.

Д-р Красимир Пейчев, заместник-председател на Сдружението, сподели: „Ние попълнихме последната брънка по веригата, която някакси беше скъсана. Сега вече лекарското съсловие е обхванато от всички видове организации – лични лекари, СИМП, болници.”

Доц. Галина Павлова, заместник-председател на Сдружението каза: „Всъщност повече от 25 г. не се използва пълния капацитет на СИМП.” Доц. Павлова подчерта, че е важно младите лекари да работят, да специализират и да се развиват в СИМП.

Д-р Ясен Янев обърна внимание на важнотстта на скрининговите програми, на ролята на НЗОК, както и на същността на Национална здравноинформационна система (НЗИС).

Д-р Мария Ганчевска, член на УС на НСЛЗСИМП, сподели: „Тези, които остаряват, трябва да остаряват в добро здраве. За да остаряват в добро здраве им трябва грижа от различни специалисти, подпомагани естествено от общопрактикуващия лекар, затова е много важна колаборацията между специалистите, личния лекар и дори бих казала и семейството на възрастните хора.”

Д-р Атанас Грунов, секретар на Сдружението: „Медицината в последните години се развива страшно бързо, технологиите напредват страшно бързо. Нормативните наредби обаче изостават.” Той добави: „Целта на нашето сдружение е да подобрим състоянието и да работим за благосъстоянието на пациента, за по-доборото му здраве.”

Яна Кашилска, Председател на Контролна комисия на НСЛЗСИМП : „Бъдещето вече е настояще и много от европейските страни, ще дам за пример Полша, въведоха и включително Касата финансира телемедицината.” Тя добави, че има стъпки в тази посока и вече активно се говори за нормативни промени и включването на телемедицината, като възможност да се предлагат здравни услуги на пациенти, които живеят в отдалечени райони чрез модерни устройства, отговарящи на всички медицински стандарти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Спонсор
    В РОДОПИТЕ има ли от техния СЪЮЗ? За един приятел питам! НЗОК=НЦОК= НАЦИОНАЛНА ЦОЦАЩА КАСА! Преди години звъних на 112 за майка ми! Дойдоха, Видяха и си Отидоха, без да се помръднат! До мен беше съпругата ми, медицинска сестра! Както са рек ли мъдрите хора: като кихнеш, ще има!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари