Иван Маджаров: Пациентите с инсулт ще могат да останат в болница до 10 дни

1
Съборът на БЛС даде мандат за подписване на анекса към Националния рамков договор
Съборът на БЛС даде мандат за подписване на анекса към Националния рамков договор

Съборът на БЛС даде мандат за подписване на анекса към Националния рамков договор

Пациентите няма да влизат в болница за изследвания като гастроскопия и колоноскопия. За ядрено магнитен резонанс ще се дава направление от лекар, без да е нужно разрешение от Здравната каса. Това става част от здравноосигурителния пакет у нас за тази година, предвижда анексът към Националния рамков договор за медицински дейности.

Съборът на Българския лекарски съюз даде мандат за подписването му, очаква се това да се случи в средата другата седмица.

По-голям брой еднодневни процедури за диагностика и лечение, без да се налага престой в болница, са заложени в промените към рамковия договор, които ще действат през тази година. Например ако човек има нужда от вливания на лекарства, посочи председателят на Лекарския съюз д-р Иван Маджаров:

"И вместо да влиза да лежи в болница, защото е на крака и не се налага, може да посещава лечебното заведение - било то ДКЦ или болница, да му бъде правена процедурата и да си нощува вкъщи. Колкото повече услуги предлагаме в еднодневен режим, толкова по-малко ще натоварваме системата и ще имаме пари пък за тежките неща, което правим като първи стъпки сега".

Предвижда се пациентите с тежък инсулт да имат възможност да останат на болнично лечение до 10 дни, а не да бъдат изписвани след 4-тия ден. Лечението и проследяването на онкоболни по клинични пътеки и процедури ще бъде без ограничения, увеличават се дните за палиативни грижи за тези хора - Здравната каса ще плаща 30 дни годишно, съобщава БНР.

. От 1 март цените на клиничните пътеки се вдигат средно с 20 процента, като при някои от тях увеличението е с няколко лева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари