Учителите са готови на стачка, искат поне 20% скок на заплатите

0
Преподавателите настояват увеличението да влезе в сила със задна дата – от 1 януари
Преподавателите настояват увеличението да влезе в сила със задна дата – от 1 януари

Преподавателите настояват увеличението да влезе в сила със задна дата – от 1 януари

Учители са готови на национален протест, ако няма поне 20% скок на заплатите в сектора. Това твърди последното проучване на синдикатОбразование“ сред над 4000 преподаватели. Те настояват увеличението да влезе в сила със задна дата – от 1 януари.

Проучването на синдиката сред гилдията на учителите е повече от категорично - 95% настояват в бюджета за тази година да има повече пари за заплати в перо „Образование“. Като двама от трима предлагат увеличението да е с цели 30 на сто. А в случай, че възнагражденията им не тръгнат нагоре, общо над 70% от българските учители биха се включили в стачка. А някои дори са готови да заложат на карта завършването на учениците, за да си гарантират достойно заплащане, предава NOVA.

„Средната заплата на учителите е около 1600 лв. Младите преподаватели започват с малко над 1200 лв. чисто трудово възнаграждение. С това заплащане трудно ще задържим качествените кадри”, обясни Юлиян Петров, председател на СиндикатОбразование" към КТ „Подкрепа".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    11
    Най-нахален
    Аз предлагам даскалите да иман три работни месеца, през другото време да си почиват. И да да имат пари за почивнките, да им се вдигнат заплатите. Минимум 5000 да станат. А и с 9 месеца отпуск ще имат повече време за частни уроци. А родителите, те да го духат. Ще разпродава къщи и коли да плащат частните уроци
  • 2
    10
    Теодора Коцева
    Знаете ли колко работни дни имаха даскалите през месец май? Като извадим официалните празници 1 и 6 май и ден понеделник (08 май) след 06 май, като извадим патронни празници на някои училища (напр. 11 май- ден на Св св Кирил и Методий), като извадим 24 и 25 май, когато почиват всички дейци на образованието и културата, като извадим двете дати за матруи на 19 и 23 май. Не знам дали се събират и 10 работни дни за 31-дневен месец, а иначе вземат цяла заплата, че искат и отгоре, а само след месец ще излязат и в 3-месечен летен отпуск...Е наистина по-нагло същество от българския даскал няма никъде по света. А в същото време хора, работещи на смени, вкл. и с нощен труд, при много по-сложни умения и специфични професии, вземат много по-малко пари от даскалите. Не само, че не трябва да им се вдигат заплатите, но дори трябва да им ги намалят, а поне половината от даскалите да бъдат съкратени като абсолютно излишни. В ерата на дигиталните технологии и интернет, няма нужда от толкова много персонал, който да си клати краката. Особено в т. нар. групи за целодневно обучение, където се назначиха една кохорта близки и познати на директорите на училища и където най-странни хора, дори и без нужното образование, бяха назначени за възпитатели.
  • 2
    9
    Драганова
    Какво безочие и каква арогантност имат тези хора?! Само кумира им Бойко и баба Янка Такевата могат да се мерят по наглост с тези мързеливци, които почиваха 2 години по време на пандемия, почиват и по три месеца всяко лято, имат безброй почивки и през цялата учебна година и въпреки това имат нахалството отново и отново да искат вдигане на заплати, при все че техните специално бяха дигани най-много пъти през последните години, особено при управлението на ГЕРБ. ГЕРБ държеше даскалите като верен електорат, както и общинарите и така успяваше и все още успява да постигне 25 %. Разбира се, принос имат и купените гласове.
  • 2
    8
    Русенец до даскала
    А частните уроци? Частните занимални. Фабрика за пари сте даскалите
  • 0
    7
    daskal
    Точно така, псувайте даскалите и училището! Мразете ги! Подигравайте им се! И изпращайте децата си при тях - да се учат на ум и разум.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари