Учители в Германия призовават за премахване на часовете по английски

5
Часовете по английски задават грешни приоритети, заяви рредседателят на Германския учителски синдикат
Часовете по английски задават грешни приоритети, заяви рредседателят на Германския учителски синдикат

Часовете по английски задават грешни приоритети, заяви рредседателят на Германския учителски синдикат

Председателят на Германския учителски синдикат Хайнц-Петер Майдингер заяви, че часовете по английски трябва да отпаднат от програмата на учениците в начален курс, предаде ДПА, цитирана от БТА.

„Смятаме, че часовете по английски са излишни и че могат да бъдат заменени например от уроци по четене, каза той пред германската обществена телевизия АРД. „Трябва да отделяме повече внимание на усвояването на основните умения в начален курс - а те са четене, писане и смятане.“

Повод за думите му станаха дебати в Германия за лошите резултати от Международното изследване на уменията за четене в начален курс (PIRLS, познато в Германия и с акронима IGLU), представени през май.

От тях става ясно, че една четвърт от четвъртокласниците във федералната република не могат да четат, както трябва. В сравнителен план учениците в начален курс в Германия се представят много по-зле от връстниците си в много други страни в уменията за четене.

Миналата година резултатите от Ай Кю Би (IQB), друг образователен индекс, измерващ уменията на учениците в 4-ти клас чрез поредица тестове, показаха, че федералната република бележи отстъпление при уменията по математика и немски в начален курс.

В някои училища от преподаването на английски може и да има смисъл, заяви Майдингер. „Но имаме класове, в които 70, 80, 90 процента от децата са с мигрантски произход, които имат крайно недостатъчни познания по немски.“

Часовете по английски, каза той, задават грешни приоритети. Степента на усвояване на знания между учениците в начален курс е толкова различна, че когато отидат в среден курс, „така или иначе почти всички трябва да започват отново от нулата“.

Майдингер призова и за по-голяма подкрепа в предучилищния етап на образование. „И, разбира се, трябва да вземем мерки за недостига на учители, в противен случай никога няма да успеем да се справим с проблема“, каза той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    11
    Мнение
    По принцип, ако искаш да работиш и живееш постояннно в дадена държава и да се развиваш, със сигурност ще ти се наложи да научиш и официалния език за там / ако вече не го владееш или са повече от един/. Това важи за цялото ти семейство. За работни срещи,конференции, състезания и пр. най-често английският стига. Това засега, след 50-100 години не знам, не съм гадател.
  • 0
    10
    ...
    Сега ! Най-говореният език на планетата, говорен от 2/3 от населението е АНГЛИЙСКИЯТ ! Ако искаш да имаш шанс да общуваш с тази част от населението трябва да го имаш в главата си. Ако си турбо-прост, пренебрегни две трети от планетата и учи немски. Език на нация, която мрази останалите и ги гледа с презрение и високомерие. Експлоатира човешкият труд до краен предел (на дошлите да работят там). На мен ми крещя един млад шваб, защо знам английски а незная грам немски? Крещя ! Друг пример е как студент следващ там със вписана програма на обучение на английски, беше натискан и мачкан с понижен успех, защото отказа да учи немски. Когато му отказал да учи и говори професорът му полудял и блъскал по бюрото, че ако не започне да учи немски и да остане в Германия ще съжалява горчиво. Беше някакъв скъп профил и младежа искаше да заминава за Дубай след дипломирането. ШВАБИТЕ ПРЕЗИРАТ АНГЛИЙСКИЯ ПОВЕЧЕ ОТ ФРАНЦУЗИТЕ. Презират всеки който го владее без да знае грам немски. ПРЕЗИРАТ, набийте си го в главите. Вторият най-говорящ е Испанският. Учете гладко Руски и Мандарин. Там е успехът.
  • 2
    9
    учител
    Приятелски съвет към българите - учете хинди, мандарин и суахили. Който има възможност и лингвистичен капацитет , да учи и тагалог . Полезно е.
  • 7
    8
    Ха-ха
    Как да не се е учил английски език преди? Вярно, че руският беше с приоритет , но ако някой не помни частните уроци по английски, френски или немски..А частните уроци по цигулка и пиано? И хич не е имало езикови гимназии тогава, да. И не знам дали се правим на важни, ама децата ни нямат проблем да живеят и работят където си пожелаят.
  • 4
    7
    Да бе
    Стига бе, кой си е носил книжки на екскурзионно летуване или лагер. Е, може и мама да е сложила, защото и тогава имаше летен списък с книги, ама доброволно...Ами естествено, че ще учат английски, дали в училище, дали на частно няма как да се спре процеса. Децата са отворени, ходят на екскурзии в чужбина или със семейството.И бг език хич не върви да ви кажа. Всъщност, изучаване на български и английски нямат общо, те трябва да вървят паралелно. И ако четете внимателно статията не видяхте ли, че става въпрос не за немските деца.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари