Учители търгуват със знания в София

2
Училите принуждават децата да посещават частни занимални и да заплащат по 300 лева месечно
Училите принуждават децата да посещават частни занимални и да заплащат по 300 лева месечно Видео: NOVA

Училите принуждават децата да посещават частни занимални и да заплащат по 300 лева месечно

Софийската градска прокуратура е започнала проверка след разследване на NOVA. Предстоят разпити и събиране на доказателства.

В разследването журналистът Мариета Николаева разкри как вместо държавни и безплатни занимални, децата от първи до четвърти клас в столичното 139-о училище „Захарий Круша” ги водят в частни занимални, в които им се преподава от техните класни ръководители.

Разследването беше по сигнал на родители, които заявиха, че децата им са принудени да посещават частни занимални и да заплащат по 300 лева месечно, при условие че държавата осигурява безплатни занятия. Скритите ни камери документираха как децата са извеждани от класните им ръководители и водени до анонимни, необозначени , апартаменти в кооперации до училището в столичния квартал „Лозенец”. Директорката на училището отхвърли обвиненията пред камерата ни. От МОН заявиха, че започват проверка по случая. Прокуратурата ще изиска становище по случая и от Финансовата инспекция.

След разследването десетки родители се свързаха с екипа ни, за да потвърдят фрапиращите нарушения. Повечето от тях обаче се притесняват да застанат пред камера, тъй като децата им учат във въпросното училище.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    5
    Да бе
    Мноу Убидени и наранени тука бе.../ граматическите и пунктуационните грешки са нарочни/. Всяка лоша оценка е ваша огледална.
  • 1
    4
    На пейката
    На пейката обсъдихме и стигнахме до извода, че всеки продава труда си за постигне желания стандарт. Уважаваме хората, които честно, без кражби и далавери постигат желания статус. Некоректно е да се поставят под един знаменател работещите в тази сфера и да се манипулира общественото мнение с поръчкови статии. FKMVQ
  • 0
    3
    Една българка
    От написаното и прочетеното оставам с впечатление, че едва ли не учениците са отвличани от учителките. В края на краищата никой не е задължил тези родители да записват децата си в която и да е частна или държавна занималня. Нарушение на Закона няма, ако учителите са попълнили декларация, че предоставят педагигически услуги на лица, на които преподават. Що за ровичкане в допълнително полагания труд? Нима лекарите от държавните болници не упражняват частна практика? Който работи над нормоустановените часове, естестествено ще получава и заплащане. За частните уроци важи същото. Щом ученикът има потрбност от допълнително обучение, ще плаща. Така е с всеки труд. Знанието е най-скъпо! Даром не се дава! Насилствено - същи!
  • 9
    2
    Мери
    Колко частни уроци- никакви данъци.
  • 6
    1
    lora
    Ами така е--те са алчни и прости и пак децата им нищо не знаят..И пак им увеличете заплатите...трябва да им ги намалите...по добре дайте на мед.работници 1700..в болниците..а не кухите учители
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари