Училище в Раковски само ще произвежда ток

0
Полученият ток ще захранва не само отоплителните и охладителни уреди, но и компютърните системи
Полученият ток ще захранва не само отоплителните и охладителни уреди, но и компютърните системи Видео: NOVA

На покрива на сградата вече се монтира ветрогенератор

Първото училище в България, което само ще произвежда ток за собствени нужди, се намира в Раковски, предава NOVA. Професионалната гимназия „Петър Парчевич“ ще има ветрогенератор, монтиран на покрива. Сглобяването му е започнало в края на миналата година и се очаква да завърши до дни, тъй като вече са доставени всички части за него. А те са закупени със средства по проект, който училището е спечелил.

Полученият от веторгенератора ток ще захранва не само отоплителните и охладителни уреди, но и компютърните системи в административния корпус на сградата.

Предварителните изчисления сочат, че така гимназията ще спестява от сметките си за ток около 15 хиляди лева годишно. Любопитен факт е, че калкулацията на бюджета е направена от ученици на гимназията. А за да съчетаят фитнеса с ученическата практика, десетокласниците са изработили велогенератор. Въртейки педалите на колелото, също ще произвеждат ток.

Следващото предизвикателство пред учениците е изграждането на фотоволтаична система, с която да се захранва почти 30-40% от консумираната енергия в гимназията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    2
    Отегчен
    Какво щели да захранват? Отоплителни и охладителни уреди ли? Че нали видях инвертора - 1 кw. Духалка не могат да захранят ако ще и ураганни ветрове да има.
  • 6
    1
    Аз
    С тази перка при силен вятър ще успеят да захранят компютъра на директора и принтера на секретарката :)
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари