Училищата в Полша остават затворени до Коледа

1
Това съобщи премиерът Матеуш Моравецки
Това съобщи премиерът Матеуш Моравецки

Училищата в Полша ще останат затворени до Коледа, съобщи премиерът Матеуш Моравецки.

Той призова поляците да прекарат у дома празничния период само с най-близките си роднини и да не пътуват.

Търговските центрове в Полша ще отворят отново врати от другата събота. Мярката ще подпомогне сектора на търговията на дребно преди Коледните празници, предаде Ройтерс.

"Има обаче едно условие, дисциплината на всеки магазин, мол, магазин за мебели. Ако ли не, тези магазини ще бъдат затворени", каза Моравецки на пресконференция. "Тези решения могат да спасят стотици хиляди работни места и именно затова ги вземаме."

Ресторантите, кината, театрите, фитнесите остават затворени до 27 декември, каза премиерът, цитиран от полската агенция ПАП. Това решение е било взето по съвет на епидемиолозите въпреки призивите на представителите на тези сектори те да бъдат отворени. Макар че от няколко дни се наблюдава относително стабилизиране на броя на заразените, ситуацията продължава да е много сериозна, вирусът не спира кървавата си жътва, подчерта Моравецки, цитиран от БТА.

На 7 ноември след рязко увеличаване на случаите на COVID-19 правителството затвори местата за развлечение и някои магазини, но оттогава броят на новите заразени намаля.

Общият брой на заразените в Полша към момента е 843 000, починалите са 13 200, а оздравелите 407 000, посочва ТАСС.

Последният антирекорд беше отчетен на 7 ноември, когато имаше 27 875 нови случая на заразяване за денонощие. Най-големият брой починали беше регистриран на 19 ноември - 637.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари