Учениците и пенсионерите няма да пътуват безплатно с градския транспорт в Русе

2
На този етап няма как да се заделят нужните 11 млн.лв. от бюджета на общината
На този етап няма как да се заделят нужните 11 млн.лв. от бюджета на общината Видео: Русе Медиа

Засега ученици, студенти и пенсионери в Русе няма да пътуват безплатно, след като съветниците отхвърлиха предложението на гражданската инициатива.

Темата предизвика оживена дискусия, белязана от политически изказвания, свързани с предишни управления на общината и предизборните обещания на настоящата администрация.

Председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, както и кметът Пенчо Милков изразиха подкрепа за активността на гражданите, но бяха категорични, че на този етап няма как да се заделят нужните 11 млн.лв., предава Русе медиа.

От името на ГЕРБ бившият зам.-кмет Наталия Кръстева обяви, че групата й ще подкрепи предложението, и припомни, че е общината прави ежегодно такива намаления за различни целеви групи през последните пет години. И атакува кмета, че предизборно е обещал поетапно намаляване на цените на картите за ученици, студенти и пенсионери, за да се стигне до безплатно пътуване, но това сега липсвало в програмата му за следващите 4 години.

Пенчо Милков на свой ред заяви, че в момента общественият транспорт в Русе е в нокдаун. За една година пътуванията с автобуси и тролейбуси са намалели с 29 000, тъй като почти всяко семейство има по 2 коли. Предстоящата подмяна на ВиК канализацията ще доведе до разкопани улици и до нарушаване на транспорта. В същото време общината прави първа крачка към облекчаване на пътуването, като картите се намаляват с 2 лв. Но финансовите възможности засега са толкова.

Когато завариш в общината раздути сключени многогодишни договори, които учудват другите общини, могат да бъда конкретен, когато завариш отчисления, които не са намалели за последните осем години. За да се случи даването, първо трябва да затворим всички пробойни в тази бъчва, защото тя шурти отвсякъде“, заяви Пенчо Милков. И определи атаките на ГЕРБ като „вулгарни към гражданите“. „Нагло се използват бедността и социалното напрежение, за да се постигне микроскопична политическа цел“, каза още кметът.

Според Пенчо Милков по-притеснително е намаленото доверие на гражданите към обществения транспорт и намаляването на пътниците. Трябва да има категоризиране за кого да се прави намаление, защото има богати семейства, но има и такива, които имат нужда от подкрепа. Възрастта на учениците и разстоянието, което изминават, също трябва да бъдат съобразени – такива предложения се чуха и от общински съветници.

Не съм съгласен с политизирането на тази точка. Прегръщам всички хора, подписали подписката, и призовавам гражданите да са активни“, каза още Пенчо Милков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари