Ученици от Русе засаждат минзухари в памет на загиналите еврейски деца

0
Инициативата е част от проекта на еврейската организация „Шалом“
Инициативата е част от проекта на еврейската организация „Шалом“

Ученици от Русе пресъздават историята по нестандартен начин.

Чрез акции и пърформанси възпитаниците на Немското училищеФридрих Шилер“ изразяват своето отношение към най-значимите събития от отминалия 20 век. Сред тях са падането на Берлинската стена и жертвите на Холокоста, предаде Русе Медиа.

Заедно с преподавателите си, вместо в класната стая, учениците прекараха вчера часа си в засаждане на минзухари в памет на загиналите еврейски деца. Инициативата е част от проекта на еврейската организация „Шалом“.

„По този начин те ще изразят своята съпричастност към болката и памет за невинно загиналите деца. Минзухарите са оранжеви неслучайно, тъй като символизират оранжевите звезди на Давид, които евреите са носели в годините на Втората световна война“, казва преподавателят по история Николай Чакъров.

Самите ученици подкрепят идеята, тъй като пренасят уроците по история в живота. И се надяват, че звездата от оранжеви минзухари ще остане като символ, който ще учи и децата след тях на съпричастност към събитията.

Пърформанс пък пресъздаде събарянето на Берлинската стена, връщайки спомените на преподавателката Керстин Хоффман отпреди 30 години. Тя е била в Източна Германия по време на събитията и разказва, че първоначално не е повярвала на случилото се.

„Когато разбрахме, че това е истина, че това е реалност, цяла вечер плакахме от радост. Много от младите хора знаят от своите родители, от своите баба и дядо за тези събития, но някои от 18-20-годишните днес смътно са чували за това. На мен самата като майка ми беше трудно да обясня на сина си. Много от младите хора не знаят какво е Германска демократична република, не могат да си представят как е било“, споделя Керстин Хоффман.

През учебната година в Дойче шуле ще има и други инициативи, свързани с иновативното представяне на различните предмети в училището.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари