Ученици от Русе и Тараклия ще дебатират за офицерския бунт от 1887 година

1
Пред Доходното здание ще има възстановка на моменти от процеса срещу ръководителите на русенския бунт и разстрела на осъдените на смърт
Пред Доходното здание ще има възстановка на моменти от процеса срещу ръководителите на русенския бунт и разстрела на осъдените на смърт Снимка: Dunavmost

Пред Доходното здание ще има възстановка на моменти от процеса срещу ръководителите на русенския бунт и разстрела на осъдените на смърт 

На 10 юни от 10 ч. в зала „Европа“ на Доходното здание ще се състои финалното събитие по проект “Саможертвата на българските революционери в контекста на офицерския бунт от 1887 г.“ на ОУ „Олимпи Панов“, финансиран по програма „Знание и растеж“ на Фондация“ Русе- град на свободния дух“.

Предвидена е съвместна изложба с Регионалния исторически музей и Държавен архив - Русе, посветена на 170 г. от рождението и 135 г. от смъртта на майор Олимпи Панов.

След това ще се проведе ученическата кръгла маса, на която ученици от русенски училища и от град Тараклия, Молдова, ще представят свои изследвания и доклади във връзка с офицерския бунт от 1887 година.

Финалът на събитието ще бъде възстановката на моменти от процеса срещу ръководителите на русенския бунт и разстрела на осъдените на смърт в пространството пред Доходното здание. В нея ще вземат участие ученици от прогимназиален етап и членове на националното дружество „Традиция“.

Русенското училище е единственото в България, което носи името на майор Олимпи Панов. Чрез проекта учебното заведение ще насърчи децата да посветят свободното си време на малко известни исторически факти, свързани с офицерския бунт от 1887 г., един ярък елемент от следосвобожденската история на страната ни. Реализирането на проекта съвпада и със 170 г. от рождението и 135 г. от смъртта на Олимпи Панов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари