Ученичка от МГ "Баба Тонка": Ще заложа на изпитите за прием в МУ

4
Много ученици се чувстват ощетени от новата наредба за балообразуването при медицинските специалности
Много ученици се чувстват ощетени от новата наредба за балообразуването при медицинските специалности Снимка: Дарик

Много ученици се чувстват ощетени от новата наредба за балообразуването при медицинските специалности

Ректорите на медицински университети в страната не са съгласни с отпадането на оценката от матурата по български език и литература за прием в медицинските специалности. Сдружението на медицинските университети в България ще настоява за преразглеждане на правилата за бъдещите студенти.

Най-ощетени от новата наредба за балообразуването при медицинските специалности са учениците родени през 2006-а година, които вече нямат право да поправят оценките си по биология и химия. Въпреки това единайсетокласничката Николета Алексиева от Русе твърдо е решила да кандидатства медицина.

"Със сигурност ще заложа на изпитите, просто подготовката става от усилена по-усилена. В 9 клас имам шестици, а в 10 клас имам петици по биология и химия", казва Николета Алексиева - ученичка в 11 клас в МГ "Баба Тонка" в Русе, цитирана от БНТ.

"Много мои съученици са афектирани от това решение, понеже не могат да си променят оценките", посочи Доротея Тодорова - ученичка в 11 клас в МГ "Баба Тонка" – Русе.

Според академичното ръководство на медицинските университети в България, досегашната формула с утроената оценка от изпита по биология и химия и взимането на резултата от държавния зрелостен изпит по български език е била успешна.

"Приетата нова наредба нанесе сериозен удар. Самото министерство обезмисли реформата в средното образование, защото няма да има нужда от профилни паралелки по биология и химия в 11. и 12. клас. Две години липсващата сериозна подготовка ще се отразява на кандидатите", коментира проф. д-р Добромир Димитров - ректор на МУ-Плевен, Сдружение на медицинските университети.

Ученици, родители и преподаватели настояват нововъведената реформа да бъде преразгледана.

"Най-малкото, което може да се направи, е тази наредба да бъде въведена не от 2025 година, а още няколко години да се даде толеранс, за да може випускът, който вече е завършил или сега завършва 9. или 10. клас да не са ощетени. Ние като медицински университети ще продължим да настояваме и държавния зрелостен изпит по български език да се взема, защото искаме да привличаме максимално добре подготвени кандидати, грамотни", каза още проф. д-р Добромир Димитров.

95% от завършващите медицинския университет в Плевен остават да работят в България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    Мунчо
    "95% от завършващите медицинския университет в Плевен остават да работят в България." Е, не е за вярване просто.
  • 4
    2
    Съвет до Николета
    Мила ми Нколето. учи и бягай далеко от България. Справка за град Русе са: Пламен Нулеф, Деса Тъпото, г-н МИЛФкоф, Онази С вазелина, Твоята Деректорка на МГ, Али Баба и 40-те рабойника в града, ВЕЙКАто, Паркинга, Данъците и други видни личности на умрелия град Русе. Така, че учи и бягай далеко от тази КОЧИНА в града и Държвата булгаристанбустан. Късмет мило девойче.
  • 1
    1
    ВИЛИ
    А чуждите студенти които записват медицина пак ли с български и литература ги приемат или двойният аршин играе
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари