Учени "взривиха" рак на окото с агресивен вирус

0
Вирусът поразява само заразените клетки
Вирусът поразява само заразените клетки

Международен екип учени от Испания и Франция за пръв път използва модифициран агресивен вирус за лечение на тежка форма на раково заболяване, съобщава сп. "Сайънс".

За да ликвидират ретинобластом /рак на ретината/, научните колективи от университетите в Барселона и "Мария Кюри" в Париж прибягнали до модифицирания онколитичен аденовирус VCN-01. По-рано той намираше приложение при терапията на рака на костите, предава БТА.

Учените отбелязват, че аденовирусът VCN-01 е бил специално насочен за разрушаване на структурите на клетките, поразени от рак. След въвеждането му при опитни мишки било констатирано, че активността на агресивния вирус позволява да бъде нарушен клетъчният синтез на "завзетите" от болестта клетки. След известно време той "взривявал" поразените клетъчни участъци. При това специалистите констатирали, че аденовирусът VCN-01 действа като оръжие с висока точност, като поразява само заразените клетки и онези, които са разположени в непосредствена близост до тях.

По мнението на биолозите, използването на агресивния вирус ще помогне да бъде избегнато хирургичното отстраняване на окото при ретинобластом. Новият метод ще позволи пълното прочистване на ретината от раковите образувания.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари